Situaţia din Crimeea poate crea un precedent periculos şi pentru alte state, ambasador ucrainean

Dacă nu se va reacţiona adecvat în cazul situaţiei din Crimeea, care organizează un referendum de ieşire din componenţa Ucrainei, iar Rusia va absorbi acest teritoriu, se va crea un precedent periculos şi pentru alte state. Despre aceasta a spus ambasadorul Ucrainei la Chişinău, Serhii Pyrozhkov la emisiunea „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.

Serhii Pyrozhkov a menţionat că e o situaţie tensionată în Ucraina din cauza forţelor militare ruseşti în Crimeea. Parlamentul Ucrainei nu este de acord cu desfăşurarea la 16 martie a unui referendum privind ieşirea Crimeii din componenţa Ucrainei, iar Curtea Constituţională a hotărât că decizia legislativului din Crimeea privind desfăşurarea referendumului nu este conformă Constituţiei.

Conform deciziei Curţii Constituţionale imediat trebuie oprite orice acţiuni de desfăşurare a acestui referendum. Ambasadorul a menţionat că Federaţia Rusă nu este de acord cu aceasta şi insistă pe susţinerea referendumului. Aceste acţiuni tensionează situaţia din Crimeea, iar desfăşurarea acestuia nu are loc conform regulelor internaţionale.

Serhii Pyrozhkov spune că această tendinţă este periculoasă şi pentru alte state, deoarece, dacă o regiune îşi va anunţa iniţiativa de a ieşi din componenţa statului, atunci Rusia va putea să o anexeze. Diplomatul consideră că trebuie să se reacţioneze, deoarece se creează un precedent periculos.

Expertul permanent al emisiunii, Cristian Tabără, a specificat că regiunea Crimeea are un stat special, ea practic beneficia de independenţă în componenţa Ucrainei, iar prezenţa militară rusească face imposibil orice dialog. El spune că este complicat să se analizeze ce va fi acolo, întrebarea este ce se va face după referendum, care vor fi reacţiile, dacă se decide ca regiunea Crimeea să se alipească la Rusia. Expertul consideră că vor fi necesare reacţii din partea partenerilor internaţionali.

Ucraina se confruntă cu o criză care a izbucnit după ce fosta guvernare a renunţat la procedurile de asociere cu UE. În ţară au izbucnit proteste, care s-au transformat în violenţe, şi au dus la căderea guvernării. Mai mulţi experţi, dar şi oficiali, au spus că situaţia din Ucraina are anumite riscuri de natură economică şi asupra Moldovei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE