Situaţia de la „Registru”, discutată la Guvern

Prim-ministrul desemnat, Iurie Leancă, a solicitat organelor de resort să monitorizeze riguros situaţia de la întreprinderea de stat „Registru” şi să întreprindă toate măsurile ce se impun pentru asigurarea legalităţii şi funcţionalităţii procesului de documentare a populaţiei, precum şi în vederea apărării intereselor statului, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Iurie Leancă a avut o întrevedere cu membrii grupului de lucru instituit pentru examinarea cazului şi identificarea soluţiilor optime în vederea asigurării funcţionalităţii ÎS „Registru”.  La şedinţă au participat şi factori de decizie din cadrul Procuraturii Generale, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Centrului Naţional Anticorupţie. Membrii grupului au menţionat că problemele apărute la „Registru” sunt o urmare a deciziilor judecătoreşti care obligă instituţia statului să achite companiei „Intercomsoft LTD” despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari.

Ministrul justiţiei în exerciţiu, Oleg Efrim, a specificat că săptămâna trecută, materialele pe acest caz au fost remise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Colegiul Disciplinar de pe lângă CSM urmează să examineze materialele în privinţa a 7 judecători care au instrumentat acest caz la Curtea de Apel Chişinău şi la Curtea Supremă de Justiţie.

Totodată, a fost perfectat un demers către instanţa de judecată privind suspendarea executării deciziei, dar şi privind revizuirea acesteia, dat fiind că situaţia vizează procesul de documentare a populaţiei şi securitatea naţională a statului. Cazul se află în vizorul Procuraturii Generale, CNA şi SIS, fiind intentat şi un dosar penal în acest sens.

La acelaşi subiect, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a declarat jurnaliştilor, după o prelegere la Academia de Ştiinţe a Moldovei, că insinuările lansate de Mihai Ghimpu în ceea ce priveşte persoana sa, că s-ar face responsabil de situaţia de la „Registru”, sunt o aberaţie. „Îmi pare rău că el demonstrează din ce în ce mai mult că este şi un mincinos. În activitatea mea de prim-ministru eu am fost implicat plenar şi deschis în a proteja instituţiile statului şi banii publici”, a mai spus Filat.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat în cadrul unei emisiuni TV că îl bănuieşte pe Vlad Filat că ar sta în spatele atacurilor de la „Registru”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.