Situația cu privire la drepturile omului în 2018 nu s-a îmbunătățit, ombudsman

Situația cu privire la drepturile omului în anul 2018 nu s-a îmbunătățit, ba chiar pe anumite domenii s-a înrăutățit. În ceea ce ține de accesul la justiție, libertatea de exprimare, respectarea drepturilor deținuților, precum și dreptul la asistența medicală, se atestă o degradare continuă. Constatările aparțin avocatului poporului Mihai Cotorobai, care a prezentat vineri, 19 aprilie, Raportul cu privire la respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova în 2018, transmite IPN.

Ombudsmanul s-a referit la reformele din justiție, menționând că acestea nu s-au soldat cu rezultatele scontate. Potrivit lui, un aspect nou, caracteristic anului trecut, se referă la barierele existente în exercitarea activității avocaților, dar și a altor apărători ai drepturilor omului. În opinia sa, eliminarea acestor bariere este o condiție esențială pentru a asigura realizarea dreptului fundamental la un proces echitabil.

Cu referire la statutul juridic al cetățenilor străini și apatrizilor, avocatul poporului a reiterat punctul său de vedere în cazul grupului de persoane de origine turcă din administrația Liceului „Orizont”, expulzat de către autoritățile moldovenești sub pretextul existenței unei amenințări la adresa securității naționale. În opinia sa, prin această acțiune au fost sfidate în mod flagrant angajamentele internaționale privind respectarea drepturilor omului, asumate de către Republica Moldova. Ombudsmanul și-a reafirmat îndemnul către autorități ca, înainte să ia decizia de expulzare, să analizeze minuțios riscurile la care poate fi suspusă persoana și consecințele care pot surveni de pe urma expulzării.

În raportul prezentat se regăsește și dreptul de a alege și de a fi ales. Aici au fost amintite nevalidarea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, precum și modificarea sistemului electoral. De asemenea, Mihail Cotorobai a subliniat că a încercat să aducă claritate în ceea ce ține de exercitarea dreptului la vot de către cetățenii aflați peste hotare, amintind despre sesizarea înaintată la Curtea Constituțională în acest sens, însă care a fost declarată inadmisibilă.

Referindu-se la libertatea de exprimare, avocatul poporului a apreciat anul 2018 ca fiind marcat de discursuri de ură în spațiul public, de atacuri asupra presei și de lipsă de reacții adecvate din partea instituțiilor de resort. El a remarcat și restricțiile impuse jurnaliștilor pentru accesul la evenimente și la unele informații de interes public. Raportul mai arată că s-au întețit și cazurile de manipulare a informației și de distribuire a falsurilor. Independența editorială a mijloacelor de informare în masă a continuat să fie afectată de presiuni exercitate de către proprietarii mijloacelor de comunicare în masă, de interesele politice sau cele comerciale.

În pofida schimbărilor și a reformelor din domeniul sănătății, beneficiarii de servicii de sănătate au continuat să invoce, în adresările lor la instituția ombudsmanului, încălcarea drepturilor cu privire la ocrotirea sănătății. De cele mai multe ori, oamenii s-au plâns pe nerespectarea condiției de obținere a acordului informat al pacientului, pe nerespectarea eticii profesionale de către medici, dar și comunicarea defectuoasă între medic și pacient. Avocatul poporului atenționează și asupra procedurii dificile de stabilire a gradului de dizabilitate.

Mihail Cotorobai a menționat că instanțele continuă să emită mandate de arest, în pofida restricției de a plasa în arest preventiv persoane cu maladii grave. La data de 31 decembrie 2018, în sistemul administrației penitenciare se aflau la evidență 130 de pacienți cu HIV. Ombudsmanul a înregistrat plângeri cu privire la plasarea bolnavilor în izolatoare din subsolurile penitenciarelor, condiții în care maladia progresează. Raportul mai arată că anul trecut, 28 de deținuți au decedat în sistemul penitenciar, dintre care șase prin suicid. În toate cauzele de deces, avocatul poporului s-a sesizat din oficiu, iar între trei cazuri, au existat suspiciuni cu privire la decesul în condiții dubioase.
 

  • mihail cotorbai despre situatia privind drepturile omului.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.