Vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, deputatul Alexandru Slusari, susține că situația cerealelor din grupa a doua – porumb, floarea soarelui, sfecla de zahăr – este mai gravă decât în cazul cerealelor din prima grupă, afectate de secetă. Potrivit lui, deși au fost întreprinse anumite măsuri, bani pentru grupa a doua nu au fost prevăzuți. În acest sens, fracțiunea Platforma DA solicită majorarea Fondului de subvenționare cu 400 de milioane de lei, transmite IPN.
Într-un briefing de presă, Alexandru Slusari, a declarat că în ultimele trei săptămâni, practic, în fiecare zi a avut întâlniri cu agricultorii din toată țara. Potrivit lui, consecințele acestei secete vor fi grave și mai grave pentru cea de-a doua grupă de cereale, iar mulți agricultori sunt în disperare și au rămas față în față cu problemele lor. Deputatul susține că, în primul rând, suferă agricultorii mici și mijlocii, „iar holdingurile așteaptă când ramura va intra în insolvență pentru a prelua afacerile agricultorilor de la sate”.
Parlamentarul a menționat că deputații au venit cu rectificări la buget, acestea fiind însoțite și de niște modificări legate de rambursarea TVA. Însă, această măsură, în opinia sa, este insuficientă, fragmentară, inclusiv pentru că mulți agricultori mici nu sunt plătitori de TVA. Potrivit lui, în pofida rectificărilor propuse, niciun bănuț nu este prevăzut pentru grupa a doua de cereale. Or, numărul de agricultori afectați va fi mai mare decât în cazul primei grupe cerealiere.
Alexandru Slusari afirmă că multe propuneri au rămas doar vorbe, inclusiv nu au fost realizate promisiunile legate de eșalonarea datoriilor. Potrivit deputatului, pentru a doua grupă de cereale nu au fost prevăzute decât modificările cu privire la rambursarea TVA și moratoriu asupra controalelor, însă acestea sunt limitate în timp – doar pentru patru luni. În acest sens, Platforma DA a pregătit un șir de amendamente, printre care și majorarea Fondului de subvenționare cu 400 de milioane de lei, bani care pot fi redirecționați de la reabilitarea drumurilor.
De asemenea, fracțiunea Platformei insistă să fie prelungite programul de rambursare a TVA și moratoriul la controalele fiscale până pe 30 septembrie 2021.