Situația azilului de câini AOVA, în vizorul parlamentarilor

Azilul de câini AOVA din strada Mircești din capitală activează în condiții insalubre și nu dispune de o rețea de apeduct și canalizare. Locuitorii din această zonă se confruntă cu mari probleme din cauza azilului, deoarece patrupezii umblă nesupravegheați, deseori atacă copii și persoane în vârstă. În plus, amplasarea azilului într-o zonă rezidențială constituie și o problemă de mediu, riscând a fi afectată și biodiversitatea din această zonă. Problema a fost semnalată de către deputata Iulia Dascălu, în cadrul unor audieri parlamentare. De cealaltă parte, administrația azilului dezminte acuzațiile aduse și declară că patrupezii sunt îngrijiți bine, iar condițiile din azil sunt adecvate, transmite IPN.

Deputata a precizat că audierile au fost organizate în contextul numeroaselor sesizări adresate parlamentarilor de către locuitorii zonei rezidențiale în preajma căreia se află azilul de câini. În petițiile adresate se menționează despre condițiile precare de întreținere a patrupezilor, dar și despre riscurile la care sunt supuși locatarii din această zonă.

Reprezentantul Inspecției pentru Protecția Mediului Chişinău, Ion Caliniuc, a menționat că, din informațiile locatarilor, în zona au început să se usuce copacii. Laboratorul de referință de mediu din cadrul Agenției de Mediu va organizata o evaluare la fața locului.

Șeful adjunct al Direcției de poliție a municipiului Chișinău, Tudor Borș, a confirmat că poliția a fost sesizată de mai multe ori în legătură cu deranjul creat de patrupezi. O mare parte din procesele verbale întocmite sunt pentru încălcarea regulilor de păstrare a normelor sanitare.

Șeful subdiviziunii teritoriale Chișinău a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Igor Crudu, a menționat că, în urma controlului la fața locului și examinării materialelor acumulate, s-a stabilit că unitatea activează în lipsa autorizației sanitar-veterinare. Patrupezii se află în condiții sanitar-igienice inadecvate, fapt pentru care au fost întocmite mai multe procesele verbale.

Participanții la audieri au propus să transfere patrupezii la Necropola din Chișinău și să fie creat un grup de lucru pentru a monitoriza procesul.

Directoarea AOVA, Galina Cighir, a menționat pentru IPN că azilul lucrează de mai mulți ani și în această vara se planifică mutarea animalelor într-un alt loc. Patrupezii din azil sunt sănătoși și sunt îngrijiți de persoane calificate. Necropola, unde s-a propus să fie transferați câinii, este locul unde animale mor. Administrația azilului se va împotrivit acestui lucru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.