Sistemul se confruntă cu deficit de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști

Sistemul de sănătate se confruntă cu deficit de specialiști, care a continuat să crească și în 2022, accentuând o tendință de cel puțin un deceniu. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, sistemul medical duce lipsă în primul rând de medici de familie, anesteziologi și radiologi-imagiști, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

Pe fundalul unui deficit de cadre medicale tot mai accentuat, Ministerul Sănătății a anunțat o nouă inițiativă menită să atragă acasă doctorii din diasporă. Este vorba despre o modificare care ar permite specialiștilor plecați să se implice în gestionarea spitalelor din țară. Doctorii cu experiență vor putea face parte fizic sau online, cu normă întreagă sau part-time, din componența consiliilor de administrație a spitalelor. Asta le-ar permite să se implice în planurile de dezvoltare a instituțiilor, să verifice transparența achizițiilor și să vină cu propuneri privind înlăturarea deficiențelor.

Este pentru prima dată când ministerul vine cu o asemenea propunere, mizând că posibilitatea implicării de la distanță – online sau în format hibrid – va face și mai atractivă propunerea pentru cei plecați în străinătate.

Europa Liberă a întrebat câțiva medici plecați de ani buni în străinătate dacă ar accepta oferta propusă de Ministerul Sănătății. Veaceslav Savan este medic anestezist-reanimatolog în Franța și a plecat din țară în anul 2016. Deși muncea într-o instituție medicală privată, a plecat din lipsa siguranței pentru viitor, pentru condiții de lucru mai bune și posibilitatea de formare continuă în domeniul ales, nu din cauza salariului. Medicul spune că nu ar accepta să vină în Moldova sau să participe part-time în consiliul de administrare a unei instituții medicale din mai multe motive.

Victor Leșanu,  medic chirurg în Franța, plecat acum nouă ani din țară, spune că ar accepta să facă parte din consiliul de administrare a unei instituții medicale part-time sau chiar să se întoarcă în țară. „E o oportunitate de a-mi aduce contribuția la dezvoltarea domeniului medical, aici, în țară”, a declarat Victor Leșanu.

Datele Ministerului Sănătății oferite pentru Europa Liberă arată că o bună parte din tinerii specialiști și absolvenți care ar urma să umple golurile de pe piața muncii, aleg să emigreze. Între anii 2019 -2021, din Moldova au plecat 867 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cei mai mulți dintre ei în 2019 – 455.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.