Sistemul mixt – în dezavantajul sau in avantajul PSRM, opinii

Pe de o parte, sistemul electoral mixt a fost adoptat pentru a împiedica preluarea puterii de către PSRM. Pe de altă parte, PSRM și Rusia au beneficii în urma acestui  sistem. Opinii în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Istoricul și analistul Ruslan Șevcenco este de părere că sistemul electoral mixt a fost promovat pentru ca democrații să convingă europenii că dacă va fi aplicat acest sistem, va fi stopată perspectiva socialiștilor de a obține 60-70 de mandate în următorul Parlament. „Într-adevăr, PSRM în baza sistemului proporțional, puteau să aibă mai mult de jumătate din mandate, dar în situația când jumătate din deputați nu vor fi aleși pe liste, dar în circumscripții uninominale, situația se schimbă radical pentru că nici socialiștii nu au atâția oameni cunoscuți în raioane, în sate, ca să fie aleși”, spune Ruslan Șevcenco. Potrivit lui, socialiștii înșiși nu au înțeles în ce capcană au ajuns.

Președintele Centrului de Inițiative şi Monitorizare a Autorităților Publice, Ion Dron, susține că acest sistem le este convenabil Rusiei și PSRM. „Rusia are nevoie ca Republica Moldova să fie în zona gri, să nu facă pași avansați spre Uniunea Europeană, să fie o zonă de buffer între Occident și Rusia, adică Vestul să nu se apropie de hotarele Federației Ruse. Acesta este interesul – să fie aici cât mai multă instabilitate”, spune Ion Dron.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.