Sistemul judecătoresc continuă să fie afectat de presiunile politice
Sistemul judecătoresc continuă să sufere din cauza presiunilor politice, guvernarea continuând să exercite influenţă politică la numirea şi promovarea judecătorilor, se arată într-un Raport independent care vizează rezultatele implementării pe parcursul a doi ani a Planului de Acţiuni UE–RM în cadrul Politicii Europene de Vecinătate.
Potrivit raportului, numirea în funcţie a judecătorilor de către preşedinte/Parlament trebuie să reprezinte doar o verificare a respectării corectitudinii procedurilor de selectare, dar nu o nouă procedură de selectare. Respingerea candidaturilor judecătorilor trebuie să fie făcută prin argumente exhaustive şi transparente, pentru a exclude posibilitatea de trafic de influenţă şi corupţie în cadrul procesului de desemnare.
Potrivit autorilor, atribuţiile acordate prin lege Procuraturii de a interveni în relaţiile civile sunt prea largi, în timp ce independenţa acesteia urmează a fi întărită, prin reducerea capacităţii altor instituţii ale statului de a interveni în problema desemnării conducerii Procuraturii. Este necesară limitarea dreptului acesteia de a redeschide ilegal dosare penale împotriva aceloraşi persoane pentru aceleaşi fapte, fapt ce ar reduce posibilităţile de a şantaja persoanele publice.
După cum se mai menţionează în raport, lupta împotriva corupţiei poartă un caracter mimetic, selectiv şi nu-i atinge pe înalţii funcţionari afiliaţi puterii guvernamentale, pe membrii şi apropiaţii Partidului Comuniştilor sau ai familiilor elitelor aflate la guvernare, în pofida evidenţelor publice ce atestă discrepanţele între salariile stabilite acestora pentru funcţiile publice şi a modului de viaţă şi a proprietăţilor deţinute de ei.
Potrivit aceleiaşi surse, este necesară informarea deplină a publicului privind toate cazurile de corupţie, precum şi evaluarea cauzelor care nu permit sancţionarea celor cărora li s-au deschis dosare (ancheta necalitativă, comandă politică, influenţarea judecătorilor sau a altor reprezentanţi ai organelor de drept). Este necesară reformarea substanţială a SIS şi MAI prin intermediul demilitarizării şi asigurării unui control parlamentar şi civil adecvat, astfel încât să fie excluse cazurile de îngrădire a libertăţii civile şi politice.
Raportul a fost alcătuit de reprezentanţi ai 13 organizaţii neguvernamentale, în cadrul ad-hoc de cooperare şi consultări "Euroforum", iniţiat de Programul Iniţiative Europene al Fundaţiei Soros-Moldova.