Sistemul eRețeta trebuie extins pentru toate medicamentele și dispozitivele medicale, IPRE

În prezent, prin intermediul sistemului eRețeta pot fi prescrise medicamente și dispozitive medicale compensate. Mai exact, pot fi prescrise 167 de denumiri comune, ceea ce ar însemna 1237 de denumiri comerciale și 57 de modele de dispozitive medicale. Raportat la Nomenclatorul total al medicamentelor și dispozitivelor medicale, eRețeta acoperă doar 4,07% în cazul medicamentelor și 0,11% în cazul dispozitivelor. Experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene recomandă extinderea sistemului pentru toate medicamentele și dispozitivele medicale, astfel încât tuturor pacienților să le fie oferit confortul de a beneficia de facilitățile acestui sistem informațional, transmite IPN.

„Un fapt pozitiv, în opinia mea, a fost faptul că, înainte de a fi lansată eRețeta, s-a extins lista profesioniștilor care au dreptul să prescrie medicamente și dispozitive medicale compensate – este un pas înainte și un ajutor pentru pacienți. De asemenea, a fost prevăzut aspectul de valorificare a rețetei prin intermediul unui reprezentant, inclusiv farmacistul. Astfel, în momentul în care cineva se adresează pentru valorificarea rețetei, persoana delegată poate să corecteze sau să introducă în sistemul informațional cine efectiv a valorificat această rețetă medicală care a fost eliberată”, a declarat în cadrul unor discuții publice, Olga Tumuruc, expertă asociată în domeniul transformării digitale, IPRE.

Potrivit expertei, cifrele de la Compania Național de Asigurări în Medicină vorbesc despre o valorificare extinsă a sistemului. În o lună de funcționare, au fost prescrise peste 220 de mii de rețete și acestea au fost valorificate practic 90% din unitățile farmaceutice care fac parte din acest sistem. Peste 146 de mii de persoane au beneficiat de medicamente și dispozitive compensate. „Dacă raportăm această cifră la numărul total de beneficiari de medicamente și dispozitive compensate, care este 860 de mii, avem o cifră de 17% de valorificare în doar o lună. În opinia noastră, este un trend pozitiv și promițător. Cu toate acestea, mai este mult de lucru pentru a fi și mai aproape de necesitățile pacienților”, afirmă Olga Tumuruc

În opinia sa, este nevoie de o abordare mai sistemică pe domeniul de e-sănătate, astfel încât eRețeta să-și producă efectele în sinergie cu celelalte sisteme informaționale din sectorul medicale. De asemenea, este necesară revizuirea reglementărilor în baza cărora medicii își organizează activitatea, astfel încât să fie exclusă dublarea efortului. „Aceasta înseamnă rezistență, pentru că în momentul în care aceeași sarcină, aceeași fișă trebuie să o completezi și electronic, și pe hârtie, este clar că i se va da prioritate acelei pe hârtie, pentru că este obișnuința noastră și pentru că lucrăm de zeci și sute de ani așa. Efectul este de rezistență din partea profesioniștilor să adopte o soluție informațională. Lucrul acesta se rezolvă în momentul în care oferim regulamentul de lucru ajustat”, a precizat experta.

Evenimentul este organizat de către IPRE, cu suportul comun al proiectelor „Fondul de Consiliere în Politici” și „E-Guvernare și Digitalizare în țările din Parteneriatul Estic”, finanțate de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare și implementate de către GIZ Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE