Sistemul e-Gate din Aeroportul Internațional Chișinău nu va fi restabilit

Sistemului e-Gate din Aeroportul Internațional Chișinău, scos din funcțiune în 2015, nu va fi restabilit pentru că este prea costisitor pentru Poliția de Frontieră. Instituția menționează, într-un răspuns pentru IPN, că, de atunci până în prezent, nu s-a obținut suport financiar din partea partenerilor strategici pentru achiziționarea unor noi porți electronice.

„Acel model e-Gate este unul depășit și ușor defectabil, mai mult procesează datele doar din pașapoartele biometrice de tip vechi. În acest sens, repararea acestuia și reprogramarea softului de citire a pașapoarte biometrice de tip nou sunt prea costisitoare pentru Poliția de Frontieră”. Poliția de Frontieră precizează totuși că la conceptul e-Gate nu s-a renunțat și că se poartă discuții cu partenerii de dezvoltare.

În răspuns se mai menționează că temei pentru autorizarea trecerii frontierei de stat servesc actele de călătorie valabile. Toate persoanele și mijloacele de transport trebuie să fie supuse unui control în prima linie pentru stabilirea identității lor în baza prezentării actelor de călătorie. „Controalele în prima linie presupun verificarea rapidă și imediată, prin folosirea mijloacelor tehnice corespunzătoare și prin consultarea, în bazele de date relevante, a informațiilor cu privire la documentele furate, deținute fără drept, pierdute sau anulate, a valabilității actelor de călătorie care îl autorizează pe posesorul legitim să traverseze frontiera de stat și a prezenței semnelor de falsificare sau contrafacere”.

În perioadele de sărbători și cele estivale, caracterizate prin flux sporit de traversări ale frontierei de stat, pentru a gestiona eficient fluxul de călători și mijloace de transport și pentru a reduce timpul de așteptare, Poliția de Frontieră, suplinește numărul de angajați în punctele de trecere a frontierei de stat. De asemenea, este folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere și toate pistele din cadrul acestora.

Timpul preconizat pentru controlul general al documentelor pentru o persoană nu ar trebui să depășească un minut. Durata medie de procesare a unui mijloc de transport cu cinci călători va fi de regulă în limita a cinci minute. Suplimentar calculelor timpului de procesare, perioada de așteptare mai cuprinde și durata petrecută în rândurile dinaintea intrării în punctele de trecere a frontierei, iar datele instituției arată că acestea pot compromite perioada de așteptare la frontieră. În acest context, Poliția de Frontieră recomandă consultarea prealabilă a modulul informatic „Trafic Online”, plasat pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, iar în cazul formării unor cozi, utilizarea punctelor de trecere mai puțin aglomerate, care se află în apropiere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.