Sistemul de sănătate va fi adaptat la schimbările climatice

În anii 2016- 2020, instituţiile medicale urmează să fie conectate sută la sută la sisteme durabile de apeduct şi sanitaţie. Acestea vor fi dotate cu echipamente pentru colectarea şi neutralizarea deşeurilor, rezultate din activitatea medicală (autoclave). De asemenea, se prevede implementarea în instituţiile medicale a 25 de proiecte de eficienţă energetică. Obiectivele se regăsesc în proiectul Strategiei sectoriale de adaptare la schimbările climatice, elaborate de Ministerul Sănătăţii (MS), transmite IPN.

În afară de acestea acţiuni, se prevede lansarea sistemului informaţional automatizat (SIA) în asistența medicală primară cu registrul electronic al pacienţilor. SIA va perfecționa sistemele existente de supraveghere şi colectare a datelor, inclusiv privind supravegherea nutriţională şi a bolilor netransmisibile. Va fi dezvoltat și sistemul de supraveghere a admiterilor în spitale în relaţie cu valurile de căldură şi poluarea aerului. Crearea zonelor reci în cadrul instituțiilor medico-sanitare și elaborarea unui ghid de comportament a instituțiilor medico-sanitare pe durata valurilor de căldură sunt și ele elemente importante ale proiectului Strategiei sectoriale.

„Creşterea rezilienţei instituţiilor medicale şi a populaţiei la schimbările climatice va contribui la eliminarea amenințării la drepturile omului -  dreptul la viaţă, dreptul la cel mai înalt standard de sănătate fizică, dreptul la condiţiile de muncă sigure şi igienice”, menționează MS.

Realizarea Strategiei sectoriale va necesita cheltuieli suplimentare pentru asigurarea instituțiilor medico-sanitare cu mecanisme eficiente pentru prevenirea, avertizarea timpurie, gestionarea şi depăşirea efectelor fenomenelor meteo extreme, fortificarea sistemului de prevenire şi control a bolilor infecţioase, influenţate de schimbările climatice, dezvoltarea serviciilor medicale „verzi”. Astfel, fiecare autoritate medico-sanitară, responsabilă de acțiunile prevăzute în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei sectoriale va trebui să prevadă resurse financiare în limitele alocaţiilor aprobate anual pentru bugetele proprii. Iar Ministerul Sănătăţii va participa la realizarea Strategiei în calitate organ coordonator, executiv şi consultativ, va elabora, inclusiv în comun cu alte autorităţi, propuneri de proiecte concrete pentru a fi implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Schimbările climatice reprezintă o provocare fără precedent căreia trebuie să-i facă faţă societatea modernă în mileniul trei. Sunt necesare acțiuni de diminuare (mitigare) a efectelor la nivel global, cât şi local.

Economia Moldovei, chiar dacă este una mică, se confruntă cu aceleaşi probleme ca ţările mari şi dezvoltate, deoarece capacităţile de adaptare sunt limitate din cauza constrângerilor financiare. Schimbările climatice prezintă un risc pentru dezvoltarea durabilă a ţării, de aceea acţiunile de mitigare şi adaptare trebuie să devină o prioritate în politicile naţionale”, mai notează MS.

În decembrie 2014, Guvern l Republicii Moldova a aprobat Strategia Naţională de adaptare la schimbările climatice până în 2020 și Planul de acţiuni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.