Sistemul de pensionare din regiunea transnistreană, ca şi cel de pe malul drept al Nistrului, este în pragul unei crize de proporţii, determinată de creşterea numărului de pensionari în raport cu reducerea numărului de contribuabili. Sistemul de pensionare din regiune este moştenit din perioada sovietică, fiind un sistem atipic, comparativ cu majoritatea sistemelor din Europa. Aceste concluzii sunt expuse în noul număr al publicaţiei „Realităţi nistrene”, realizată de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, transmite IPN.
Potrivit analizei, sistemul de pensionare din stânga Nistrului este menţinut din fonduri externe şi, de facto, este capabil să acopere doar nivelul strictului necesar. Societatea din regiunea transnistreană este preponderent în etate, pe un fundal al numărului de pensionari în creştere. Actualmente, în regiune locuiesc peste 140 mii de pensionari, ceea ce constituie circa 27% din populaţia regiunii, la care se vor adăuga încă circa 2000 de pensionari în 2014. Către anul 2015, se aşteaptă ca în regiune numărul pensionarilor să fie în continuă creştere, în raport cu numărul redus al forţei apte de muncă, ca rezultat al migraţiei acesteia în Rusia, Ucraina şi în UE.
Drept urmare a reducerii numărului de contribuabili şi creşterea numărului de pensionari, regiunea transnistreană se confruntă cu o sporire explozivă a cheltuielilor legate de pensiile de stat, similar situaţiei din toată Republica Moldova. În cazul Tiraspolului, dependenţa de fondurile externe umanitare din Rusia este predominantă, fiind şi unica sursă de acoperire a deficitului bugetar din regiune.
În publicaţie se menţionează că este tot mai evident faptul că sistemele publice de pensii nu vor putea oferi un venit decent pentru viitorii pensionari din Republica Moldova, indiferent pe care parte a râului Nistru locuiesc. Politicile publice de pe ambele maluri nu garantează acoperirea costurilor reale ale sistemelor de pensii, ca de exemplu, până în anul 2020, acestea să gestioneze venituri pentru un trai decent fiecărui contribuabil de azi. Din care motiv, există reale premise ale unui colaps total al sistemelor de pensii, se spune în publicaţie.
De asemenea, se subliniază că evaziunea fiscală reprezintă o problemă gravă pe ambele maluri, iar măsurile de contracarare întârzie să aducă rezultate pe termen mediu, astfel există puţine şanse de venituri relevante la bugete sociale pentru indexarea pensiilor şi mărirea alocaţiilor pentru persoane vulnerabile.