Actualul sistem de determinare a dizabilităţii este învechit şi greoi, cu o examinare unilaterală a cazurilor, fără o bază electronică de date a beneficiarilor. Totodată, sediile centrelor teritoriale de stabilire a dizabilităţii nu corespund nici măcar cerinţelor minime: nu dispun de rampe de acces pentru persoanele cu nevoi speciale şi nici de scaune cu rotile. Aprecierile au fost făcute în cadrul unei şedinţe de lucru la Guvern, la care s-a discutat Conceptul de reformare a sistemului de determinare a dizabilităţii, transmite IPN.
Specialiștii au constatat că nici medici experţi în determinarea dizabilităţii nu sunt în Republica Moldova. „Pentru a schimba această stare de lucruri se impune o reformare din temelie a sistemului, prin implementarea modelului bio-psiho-social, care să asigure condiţii adecvate de deservire a persoanelor cu nevoi speciale, o consultare specializată a acestora şi, nu în ultimul rând, să ofere persoanelor cu dizabilităţi posibilitatea de a se integra în viaţa socială şi a beneficia de programe de incluziune socială”, se spune în comunicatatul de presă al executivului.
Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat că pentru a face ordine în acest domeniu şi a elabora politici de dezvoltare a acestuia este stringentă nevoie de implementarea unui Sistem automatizat de date cu privire la persoanele care au grad de dizabilitate. Această platformă electronică va conţine date despre numărul persoanelor cu nevoi speciale, integrarea lor în viaţa socială, dar va oferi acestora şi posibilitatea programării online.