Sistemul informatic 1C rămâne un lux pentru multe organizaţii neguvernamentale din Moldova. Costul ridicat de instalare a acestuia face ca evidenţa contabilă a ONG-urilor să fie organizată prin intermediul unor sisteme deja învechite.
Solicitată de IPN, Tatiana Grinic, membră a consiliului directorilor Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova” (ACAP), a menţionat că, în lipsă de fonduri, majoritatea organizaţiilor elaborează bugetele în mai multe programe, parţial 1C şi Excel. Contabilitatea, în mare parte, este organizată prin intermediul sistemului 1C, însă în versiuni mai vechi.
„De doi ani s-au făcut modificări la metodologia de evidenţă contabilă. La momentul modificărilor, în bugetele organizaţiilor nu au fost prevăzute surse financiare necesare pentru adaptarea sistemului 1C la cerinţele noi, care erau semnificative”, a mai menţionat Tatiana Grinic.
Aceasta a spus că sunt şi organizaţii neguvernamentale care au trecut la cerinţele metodologiei noi. Cheltuielile în mare parte au fost achitate din surse proprii, care au rezultat din unele servicii prestate contra plată.
Tatiana Grinic a subliniat că adaptarea sistemului 1C la noile cerinţe costă în jur de 6-8 mii de lei pentru o singură unitate de lucru, iar cele mai noi versiuni ale sistemului 1C pornesc de la 10 mii de lei. Costurile unui astfel de sistem sunt mari deoarece, după ce este procurat, e nevoie de intervenţia specialiştilor care adaptează sistemul după specificul fiecărei organizaţii din perspectiva serviciilor prestate.
Tatiana Grinic a mai spus că sistemul informatic 1C oferă mai multă transparenţă în evidenţa contabilă a organizaţiilor, dar şi în procesul de elaborare a bugetelor.