Sistemul achiziţiilor publice va fi reformat esenţial

Reforma achiziţiilor publice va lua amploare, fiind stimulată şi de prevederi legislative noi. Asigurări în acest sens au fost formulate în cadrul unei conferinţe la temă, organizate joi, 28 aprilie, de Ministerul Finanţelor şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), transmite IPN.

Ministrul finanţelor Octavian Armaşu a spus că din 1 mai intră în vigoare noua Lege cu privire la achiziţiile publice.

„Ar fi un punct de pornire a mai multor reforme pe care ni le propunem să le realizăm. Acestea sunt necesare, pentru că astăzi avem un sistem de achiziţii publice care nu se bucură de încrederea agenţilor economici. Sunt multe semnale, plângeri că nu există un tratament echitabil pentru participanţii la licitaţiile de achiziţie a bunurilor, serviciilor şi lucrărilor din banii publici. Ei nu au posibilitate să-şi apere drepturile lor. Sistemul încorporează interese de grup, conflicte, generând corupţie. Avem multe de făcut pentru ca sistemul nostru de achiziţii publice să funcţioneze în interesul statului, bugetului public naţional, donatorilor, care ne oferă mijloace financiare, dar şi cel al cetăţeanului”, a menţionat ministrul finanţelor.

Armaşu a spus că pentru atingerea acestui obiectiv este necesară asigurarea transparenţei achiziţiilor, informarea tuturor agenţilor economici şi publicului larg despre câţi bani şi pentru ce au fost cheltuiţi. Potrivit lui, urmează să fie implementată economia de scară, când achiziţiile se fac pentru mai multe instituţii, când cantităţi mai mari se procură la preţuri mai mici. Se cere renunţarea la principiul de a procura la preţul cel mai mic oferit, acesta s-a dovedit a fi unul vicios.

De asemenea, Armaşu a spus că se intenţionează extinderea sistemul de achiziţii publice şi asupra proiectelor de parteneriat public-privat şi celor de concesiune.

Un alt moment important ţine de crearea Agenţiei de soluţionare a conflictelor, apărute în procesul de achiziţii publice. Acesta va fi o Agenţie independentă, care va fi subordonată Parlamentului. Decizia privind crearea Agenţiei a fost aprobată în şedinţa de ieri a Guvernului. Astfel, conflictele nu vor fi soluţionate de către Agenţia Achiziţii Publice.

Ministrul finanţelor a mai informat că şi alte acţiuni preconizate au început să fie realizate. Recent au fost elaborate 5 proiecte de regulamente pentru punerea în aplicare a noii Legi a achiziţiilor publice.

Wicher Slater, şeful secţiei economie în cadrul Delegaţiei UE la Chişinău a salutat intenţia Guvernului de a reforma sistemul de achiziţii, de a elimina corupţia din acesta. „Ar însemna nu doar cheltuirea raţională şi conform destinaţiei a banilor publici, oferirea unor mărfuri şi servicii de calitate din partea instituţiilor publice, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri”, a spus el.

Veconica Arpentin, director de programe BERD a relevat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este cel mai mare investitor în Moldova, de acea este interesată ca mijloacele pe care le oferă să fie utilizate corect. BERD va susţine reforma achiziţiilor publice şi va ajuta inclusiv la implementarea sistemului electronic de achiziţii publice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE