Sistemele automatizate de deservire la distanță (SADD) devin tot mai populare în rândul utilizatorilor. În primul trimestru al anului curent, numărul deținătorilor activi ai SADD a consemnat o tendință de creștere de 38,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Constatarea se conține în Raportul privind rezultatele supravegherii infrastructurilor pieței financiare, în primul trimestru al 2021, prezentat de Banca Națională a Moldovei, transmite IPN.
Potrivit BNM, majorarea numărului deținătorilor SADD, se datorează creșterii necesității de a utiliza sistemele automatizate de deservire la distanță pentru efectuarea plăților, în special în contextul situației epidemiologice, cauzate de pandemia COVID-19.
În perioada 2 ianuarie-31 martie 2021, Sistemul automatizat de plăți interbancare (SAPI) și-a derulat activitatea conform programului obișnuit de lucru, procesând 3,1 milioane de plăți, în valoare de 260,4 miliarde de lei.
Pe parcursul primului trimestru, indicatorii activității cu carduri de plată și-au menținut tendința de creștere, numărul cardurilor aflate în circulație majorându-se cu 6,7% față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în țară majorându-se cu 43,3% față de perioada similară a anului precedent.
Conform datelor pentru trimestrul de referință, 87,1% din număr și 84,7% din valoarea operațiunilor de transfer de credit au fost inițiate în format electronic prin intermediul SADD, ceea ce reflectă gradul de digitalizare a serviciilor de plată în Republica Moldova.
Potrivit BNM, debitarea directă rămâne a fi un instrument mai puțin utilizat pe teritoriul Republicii Moldova. La finele primului trimestru al anului curent, acest instrument a fost utilizat de către 17,9 mii de plătitori. Debitarea directă pe teritoriul Republicii Moldova este utilizată doar de către persoanele fizice, iar în majoritatea cazurilor este vorba de plata serviciilor comunale.