Sistarea asistenței macrofinanciare ar fi o veste bună pentru Rusia, europarlamentar

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova este o pârghie de presiune pentru a implementa reforme care să aducă Moldova mai aproape de ceea ce înseamnă spațiul european. Dacă această asistență ar fi suspendată, acest lucru ar însemna o veste bună pentru Federația Rusă, pentru că ar însemna o dezangajare din partea UE față de Moldova, a declarat europarlamentarul Andi Cristea într-un interviu pentru portalul hotnews.ro, citat de IPN.

Europarlamentarul a spus că dosarul susținerii macrofinanciare pentru Moldova a fost foarte discutat în plenul Parlamentului European. În opinia acestuia, a asistat la o politizare a acestui dosar, dat fiind faptul că cele două grupuri politice importante sunt într-o situație delicată pentru că partidele partenere din Moldova, PLDM și PL, nu se mai regăsesc la guvernare.

„Este important ca această asistență să fie aprobată pentru Moldova. Și mai important este ca majoritatea de acolo să înțeleagă că noi, europenii, le vrem binele și condițiile puse sunt spre binele oamenilor din Moldova. Elementul de condiționalitate dintre UE și Moldova a apărut forțat după 2015, când a fost tăiat suportul bugetar și cred că această condiționalitate este o idee bună să fie întărită, dar nu cred că trebuie să ne urcăm cu picioarele peste cei din Moldova atât timp cât ei respectă valorile în care noi europenii credem”, a menționat Andi Cristea.

Acesta a spus că banii europeni vor fi hiper-monitorizați și nu pot ajunge în buzunarele politicienilor, dar în proiecte pentru cetățean. Chiar dacă săptămâna viitoare la Strasbourg se va vota alocarea asistenței macrofinanciare, tranșele către Moldova ar putea fi blocate dacă elementele de condiționalitate care sunt în propunerile inițiale nu vor fi îndeplinite, a notat europarlamentarul.

Despre schimbarea sistemului electoral, Andi Cristea a spus că UE își dorește ca la Chișinău să existe înțelepciunea ca toate elementele punctate în avizul Comisiei de la Veneția să fie preluate de către autoritățile de la Chișinău și să existe o dezbatere cu toți actorii politici, populație etc. pentru decizia finală cu privire la schimbarea sistemului de vot.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.