Sinteza Hotărârilor Curţii de Conturi pentru semestrul I al anului 2014

6 noiembrie 2014, Chișinău

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP în parteneriat Fundaţia Soros Moldova, a lansat Sinteza Hotărârilor Curţii de Conturi pentru semestrul I al anului 2014 – un document care analizează principalele constatări rapoartelor de audit publicate în această perioadă a anului.

În semestrul I al anului 2014 au fost publicate 27 de Rapoartele ale Curţii de conturi. Trei dintre acestea au fost audituri de performanţă, patru - audituri tematice, iar restul fiind audituri de conformitate privind auditul bugetelor și gestionării patrimoniului public în cadrul autorităţilor publice locale şi centrale.

O atenţie deosebită în acest raport a fost acordată rapoartelor auditurilor de performanţă, celor tematice, dar și celor de conformitate, în special auditurilor despre administrarea Taxei pe valoare adăugată de 2 instituţii de stat, Inspectoratul fiscal de Stat și Serviciul Vamal, conformităţii utilizării resurselor publice în Întreprinderile Municipale, dar și a unui audit operaţional, este vorba de auditul operaţional al Proiectului „Servicii de Sănătate și Asistenţă Socială” pentru anii 2011-2013.

În primul semestru al anului 2014 au fost publicate și 4 rapoarte de audit tematice dedicate unui subiect specific (audit mediului, auditul tehnologiilor informaţionale, auditul unor proiecte de investiţii finanţate din surse externe). Majoritatea au evaluat cadrul de politici existent și dacă situaţia actuală, procesul de gestiune a principalelor probleme identificate servește îndeplinirii scopului declarat iniţial.

O atenţie deosebită merită acordată auditurilor de performanţă, care evaluează cadrul de politici, dar și managementul unor sectoare deosebit de sensibile în ţara noastră. Este vorba de gestiunea durabilă a terenurilor, în special cele agricole, gestiunea apelor, dar și a resurselor umane medicale în republică.

În general un accent deosebit în aproape jumătate din rapoartele publicate a fost pus pe medul cum sunt utilizaţi banii din sursele externe, acesta fiind subiect al raportului în general, sau cel puţin dedicându-se un capitol aparte acestui subiect.

Astfel, au fost identificate iregularităţi evidente în utilizarea banilor publici și în gestionarea patrimoniului de către autorităţile publice locale, la fel ca și o dependenţă financiară cronică a raionului faţă de bugetul de stat în condiţii de lipsă a eficienţei, eficacităţii și transparenţei, și mai mult a iresponsabilităţii bugetar-fiscale a autorităţilor publice locale. La fel, în majoritatea cazurilor, politicile existente și managementul din anumite sectoare nu permite înregistrarea unor performanţe în domeniu, chiar dacă ele sunt înfăptuite cu suportul financiar al partenerilor noștri externi.

Prezentul studiu a fost elaborat de EXPERT-GRUP în cadrul proiectului „Procesul bugetar în Republica Moldova: Monitorizarea transparenţei și promovarea controlului public, implementat cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova, Programul Bună Guvernare. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundaţiei Soros-Moldova sau al partenerilor acesteia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.