Sindicatele spun că nu au date exacte despre numărul profesorilor intraţi în grevă
Intenţia de a intra în grevă, începând cu 10 noiembrie, au exprimat-o 57 mii de profesori, membri de sindicat. Luni după prânz sindicatele din domeniul învăţământului nu dispuneau încă de date exacte despre numărul protestatarilor.
„Avem informaţia că multe colective din republică au ieşit la grevă, dar nu putem preciza cu exactitate numărul acestora. Informaţia va fi făcută publică la finele zilei (10 noiembrie)”, a declarat pentru Info-Prim Neo Nadejda Lavric, vicepreşedintele consiliului republican al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei.
Şeful adjunct al Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS), Zinaida Popescu, a declarat că datele sunt în proces de colectare.
Mai multe instituţii de învăţământ din capitală, solicitate de Info-Prim Neo, nu au renunţat la procesul de studii.
„Am intenţionat să facem grevă, dar pentru că nu toţi profesorii au fost de acord, aceasta s-a suspendat”, a menţionat directorul adjunct al Liceului „Vasile Alecsandri”, Minodora Darie.
Potrivit directorului liceului „Dante Alighieri”, Galina Carauş, în instituţie se fac ore. „Ne-au indus în eroare sindicatele. Acestea, deşi încearcă să promoveze ca profesorii să iasă în grevă, îi lasă pe să se organizeze singuri şi să-şi asume posibilele consecinţe” explică Carauş.
Şi la liceele „Onisifor Ghibu”, „Gheorghe Asachi”, „Mircea Eliade” se fac ore, au confirmat surse din anticamera instituţiilor.
Profesorii cer majorarea salariilor până la cuantumul minim de existenţă. La începutul lunii septembrie sindicatele din învăţământ au pichetat sediul Guvernului pe parcursul a mai multor zile. Ulterior, executivul a aprobat majorarea cu 17% a 118 mii de angajaţi din sectorul bugetar. Profesorii, însă, s-au declarat nemulţumiţi de decizie, afirmând că majorarea îi priveşte în mică măsură.