Sindicatele solicită anularea proiectului de lege care prevede achitarea parţială a concediului medical de angajat şi angajator
Sindicatele solicită Parlamentului anularea proiectului de lege pentru modificarea Legii privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, care prevede achitarea de către angajat a primei zile de concediu medical şi a următoarelor 7 zile - de către angajator.
Sindicatele “Solidaritatea” au expediat recent Parlamentului o adresare oficială în care solicită crearea unei comisii cu participarea sindicatelor şi a patronatelor, care să analizeze activitatea tuturor fondurilor bugetului de asigurări sociale de stat, inclusiv modul de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, şi care să stabilească un control strict asupra eliberării certificatelor de concediu medical. De asemenea, este solicitată posibilitatea implementării institutului medicilor împuterniciţi în cadrul sindicatelor.
În adresare se spune că „statul este obligat să onoreze art. 47 din Constituţie care prevede că cetăţenii au dreptul la asigurare în caz de şomaj, boală, văduvie, bătrâneţe sau în alte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenţă în urma unor împrejurări independente de voinţa lor. Privarea salariaţilor de dreptul de a primi o indemnizaţie pentru prima zi este văzută de sindicalişti drept o diminuare a dreptului contribuabililor la asigurări din contul Bugetului asigurărilor sociale de stat, ceea ce contravine art. 54 din Constituţie, care stipulează că în R. Moldova nu pot fi adoptate legi care ar suprima sau ar diminua drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului şi cetăţeanului. Totodată, obligarea agenţilor economici de a achita o parte a concediului de boală fără a reduce contribuţia socială obligatorie este considerată de sindicate drept un impozit social suplimentar.
Executivul susţine că proiectul aprobat în iulie curent are drept scop diminuarea morbidităţii angajaţilor. Potrivit datelor Guvernului, anul trecut, cheltuielile Fondului social pentru achitarea concediilor de boală s-au majorat cu 40 la sută. La momentul aprobării proiectului de către Executiv, sindicatele şi patronatele au considerat că, în cazul în care numărul buletinelor de boală a crescut datorită morbidităţii reale a angajaţilor, statul ar trebui să se preocupe de modalităţi de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă ale angajaţilor sau de alţi factori care influenţează starea de sănătate a acestora.