Sindicatele din agricultură cer majorarea salariului minim
Sindicatele din agricultură se adresează Guvernului şi Parlamentului să urgenteze adoptarea legilor cu privire la preţuri, minimul de existenţă şi majorarea salariului minim până la nivelul minimului de existenţă. Solicitarea a fost formulată într-o rezoluţie în cadrul celui de-al VI-a Congres al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroinsind”, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele „Agroinsind”, Sergiu Bernevec, a declarat în cadrul unui briefing de presă că, pe parcursul a cinci ani de la ultimul congres al federaţiei, sindicaliştii din ramură au activat în condiţii social-economice extrem de dificile, amplificate de criza globală financiar-economică, calamităţile naturale frecvente şi de instabilitatea politică. Toate acestea au condus la scăderea veniturilor reale ale salariaţilor şi la reducerea considerabilă a locurilor de muncă.
Sergiu Bernevec a menţionat că până în prezent cuantumul salariului minim garantat în sectorul real al economiei este mai mic de nivelul minimului de existenţă. „Nivelul de salarizare în agricultură este unul dintre cele mai scăzute din Republica Moldova. Cauze sunt mai multe, inclusiv şi preţurile reduse la produsele agricole, în special pe piaţa internă. Noi avem o piaţă de desfacere mică, iar volumele de produse agricole sunt enorme şi anume presiunea aceasta care se creează pe piaţa internă duce la aceea că preţurile de achiziţie a produselor sunt joase şi aceasta cauzează salariile mici”, a notat Sergiu Bernevec.
Sindicaliştii consideră necesară elaborarea proiectelor pentru implementarea Planului de acţiuni în vederea minimizării practicii achitării salariilor în plic. De asemenea, este necesară abrogarea modificărilor la Legea privind îndemnizaţiile pentru incapacitatea temporară de muncă, efectuate în detrimentul salariatului. Mai este necesară majorarea sumelor alocate pentru tratamentul balneo-sanatorial al salariaţilor.
Sindicaliştii mai spun că este necesară unificarea sistemului de pensionare, adică atribuirea unui criteriu unic de calculare pentru toate categoriile de salariaţi, precum şi majorarea pensiei minime până la nivelul minimului de existenţă.
Salariul minim în agricultură este de 1100 de lei.