Sindicate: Oamenii așteaptă până la 10 ani un bilet, iar unii mor fără să ajungă la sanatoriu

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova critică reducerea cu 10 milioane de lei a bugetului destinat tratamentelor balneosanatoriale pentru anul 2025, propusă de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Potrivit vicepreședintelui CNSM, Sergiu Sainciuc, această decizie va împiedica accesul la tratament pentru peste 1000 de persoane asigurate.

Costurile cresc, bugetul rămâne același mai bine de un deceniu, susțin sindicaliștii.

„Din 2014, bugetul alocat pentru tratamente balneosanatoriale a rămas constant la 30 de milioane de lei, în timp ce costul mediu al unui bilet aproape s-a dublat, de la 4852 de lei la 9477 de lei în 2024”, a declarat pentru IPN vicepreședintele CNSM.

Sergiu Sainciuc spune că salariile și contribuțiile au crescut, dar bugetul alocat tratamentelor balneosanatoriale a rămas neschimbat. Din cei 626 300 de salariați asigurați, nici măcar 0,5% nu beneficiază anual de aceste servicii.

În anul 2024, Casa Națională de Asigurări Sociale a achiziționat 3452 de bilete pentru tratament, dintre care 2073 au fost distribuite prin intermediul structurilor sale teritoriale, iar 1379 au fost alocate prin organizațiile sindicale. Numărul solicitanților depășește cu mult oferta, existând liste de așteptare care ajung până la șapte, și chiar zece ani.

Potrivit sindicatelor reducerea bugetului va afecta mii de persoane. „Este mai important să investim în menținerea sănătății și a capacității de muncă, decât să cheltuim mai târziu pentru tratarea unor afecțiuni grave”, a opinat vicepreședintele CNSM, Lilia Franț, contactată de IPN.

Cei care solicită bilete de tratament balneosanatoriale sunt, de regulă, persoane trecute de 50 de ani. Mulți dintre ei au afecțiuni cronice. „Din păcate, există cazuri în care unii beneficiari așteaptă până la 10 ani și nu mai apucă să primească biletul. Am avut și cazuri când beneficiarul a murit și nu a ajuns să beneficieze de tratament balneosanatorial”,  a menționat Lilia Franț.

Sindicatele solicită creșterea bugetului pentru tratamente balneosanatoriale până la cel puțin 50 de milioane de lei, pentru a acoperi cererea minimă. Demersurile au fost înaintate Guvernului și Parlamentului, în speranța că decidenții vor adopta măsuri care să reflecte realitățile economice și nevoile beneficiarilor.

„Vom continua discuțiile în comisiile parlamentare de profil, dar considerăm că e necesar ca măcar cele 10 milioane tăiate să fie reintroduse în buget. Este nevoie urgentă de o soluție, altfel impactul asupra sănătății și productivității angajaților va fi devastator”, a declarat vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc.

Biletele de tratament repartizate veteranilor, participanților la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobâl, persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului, pensionarilor și salariați activi-membri ai sindicatelor sunt acoperite în totalitate din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat. Alte persoane asigurate achită 20% din costul biletului în Casa sanatoriului.

Biletele sunt disponibile pentru tratament în cinci sanatorii din țară: „Struguraș” (Dubăsari), „Bucuria Sind” (Vadul lui Vodă), „Nufărul Alb” (Cahul), „Codru” (Hârjauca) și „Dnestr” (Camenca).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.