Sindicaliştii solicită măsuri hotărâte pentru prevenirea accidentelor la locul de muncă
Sindicatele evidenţiază necesitatea elaborării şi adoptării de urgenţă a unei strategii naţionale în domeniul sănătăţii şi securităţii muncii. De asemenea, solicită încheierea convenţiilor colective de muncă, elaborarea regulamentelor interne specifice în cadrul întreprinderilor şi majorarea sancţiunilor aplicate pentru încălcările depistate, transmite Info-Prim Neo.
Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Mihail Hâncu, a declarat în cadrul unei şedinţe cu prilejul Zilei internaţionale pentru sănătate şi securitate la locul de muncă că sindicaliştilor le vine tot mai greu să apere interesele salariaţilor din cauza lipsei de acte normative care trebuie să transpună integral directivele Uniunii Europene în domeniul dat. „Din aceste motive, până în prezent nu este elaborată şi propusă spre discuţii Convenţia pentru securitate şi sănătate în muncă la nivel naţional”, a menţionat Mihail Hâncu.
Acesta a mai spus că 25% din organizaţiile sindicale primare au constituit comitete pentru securitate şi sănătate în muncă, iar majoritatea organizaţiilor desfăşoară activităţi de instruire a reprezentanţilor sindicatelor în ceea ce priveşte responsabilităţile specifice în domeniul respectiv.
În contextul Zilei internaţionale pentru sănătate şi securitate la locul de muncă sindicaliştii au organizat şi o manifestare de comemorare a persoanelor care au decedat în urma accidentelor de muncă, iar 22 de familii care au rămas fără susţinător au primit ajutoare materiale în mărime de 3000 de lei.
Ziua internaţională pentru sănătate şi securitate la locul de muncă a fost marcată pentru prima data în 2003, iar anul acesta se desfăşoară sub genericul: „Sistemul de gestionare al securităţii şi sănătăţii în muncă: un instrument de îmbunătăţire continuă”.
Potrivit datelor Inspecţiei Muncii, în Republica Moldova se înregistrează anual peste 500 de accidente de muncă, iar 50 din acestea sunt fatale. Ponderea cea mai mare a numărului de accidentaţi în procesul de muncă, revine industriei prelucrătoare, domeniului energetic, activităţii agricole şi domeniul construcţiilor.