Sindicalistele cer condiţii mai bune pentru femei la locul de muncă

Femeile sindicaliste fac apel către Parlament şi Guvern, dar şi patronate, să acţioneze în comun pentru sporirea nivelului de respectare a drepturilor femeilor la locul de muncă şi a garanţiilor sociale prevăzute pentru acestea, transmite IPN. În cadrul unui briefing de presă, prilejuit de întrevederea femeilor sindicaliste cu reprezentanţii partenerilor social, femeile au cerut respectarea dreptului la un loc de muncă sigur, promovarea egalităţii între genuri, salarii şi condiţii decente de muncă pentru toate femeile din ţară, indiferent de vârstă.

Un recent raport prezentat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova arată că femeile câştigă în medie cu 12,9% mai puţin decât bărbaţii, în pofida faptului că au un nivel de pregătire mai înalt.  Preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, a spus în acest context că, dacă femeia îşi îndeplineşte corect obligaţiunile, în niciun caz nu trebuie să fie remunerătă mai prost, aceasta ar însemna o neglijare flagrantă. Pentru a reduce discrepantele între salariile oferite bărbaţilor şi femeilor sunt necesare condiţii de atestare şi verificare la angajare, chiar posibil crearea unor comisii de examinare în cadrul întreprinderilor.

Cât priveşte unele propuneri de reducere a concediului de îngrijire a copiilor, care în prezent este de 3 ani şi este considerat de experţi ca fiind o garanţie excesivă, Oleg Budza a spus că sindicatele o susţin, dar aşteaptă propuneri din partea Guvernului pentru încadrarea acestor copii în instituţii de tip creşă, „pentru că nu fiecare are o dădacă sau bunici”, a spus preşedintele CNSM. „Vrem ca cei mici să fie asiguraţi cu grijă, hrană şi cele necesare pentru a fi în deplină siguranţă şi nu undeva pe străzi, iar mamele să poată să iasă la serviciu liniştite. Femeia din sectorul rural duce o povară dublă, deoarece bărbaţii din regiunile rurale sunt plecaţi peste hotare, iar pe umerii femeii de la ţară se află mai multe obligaţiuni”, a relatat preşedintele CSNM, Oleg Budza.

Preşedintele Consiliului de Femei CSNM, Liuba Rotaru, a declarat că este nevoie de un pachet social care ar permite şi ar motiva femeia să nască copii fără teama că îşi va pierde locul de muncă. Aceasta a mai spus că discriminarea la angajare în câmpul muncii este un fenomen ruşinos, care încă mai predomină în Republica Moldova. Sindicalistele din ţară sunt solidare cu femeile din întreaga lume şi vor desfăşura în ajunul sărbătorii de 8 martie (Ziua Internaţională a Femeii)  campania brăţarelor cu genericul: „Nu violenţei împotriva femei!”.

CNSM reuneşte 250 de mii de femei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.