Simulare de salvare la „La Izvor”. Au fost demonstrate intervenții în caz de prăbușire sub gheață

Doi pescari s-au prăbușit sub gheața lacului din parcul „La Izvor”. Incidentul s-a produs după ce primul a căzut în apă, iar celălalt, încercând să-l salveze, s-a prăbușit și el sub gheața lacului. Acesta este scenariul unei simulări, în cadrul căruia salvatorii au prezentat tehnici de reacționare corectă în caz de prăbușire sub podul de gheață, transmite IPN.

Potrivit scenariului, cazul a fost observat de salvamari, care au intervenit rapid pentru recuperarea persoanelor la mal. La fel, angajații SMURD au prezentat manevre de acordare a primului ajutor sinistraților.

În context, angajații IGSU avertizează cetățenii că gheața fragilă de pe suprafața lacurilor și râurilor prezintă un pericol, în special când temperaturile aerului oscilează între minus și plus. Pentru ca podul de gheață să fie rigid, grosimea acestuia trebuie să fie de minimum 10 cm.

Salvatorii îndeamnă amatorii de pescuit să nu facă mai multe găuri împrejurul său, dar și să păstreze distanța de cel puțin 3 metri unul de la altul. Pentru a evita prăbușirea sub stratul de gheață, pescarii trebuie să părăsească locul ales dacă apa începe să curgă din gaura perforată.

Cei care aleg pescuitul la copcă, trebuie neapărat să fie echipați cu mijloace de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400-500 grame la celălalt capăt.

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcat pe gheață, cu mâinile larg desfăcute, să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii să iasă la mal.

Pentru a extrage persoana prăbușită, este indicat ca persoana să meargă târâș către sinistrat și să întindă spre el o creangă, o rangă de fier sau orice alt obiect de care ar putea să se agațe, ca să poată fi tras la suprafață.

Potrivit medicilor, persoana scoasă din apa rece trebuie să fie adăpostită într-o încăpere caldă. Totodată, în mod de urgență hainele acesteia trebuie să fie schimbate, iar apoi sinistratul să fie învelit cu o plapumă călduroasă și neapărat să fie administrate băuturi calde.

IGSU îndeamnă cetățenii să apeleze în mod de urgență Serviciul 112, dacă observă persoane căzute sub gheață.

Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2025, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 5 persoane.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.