Câţeva zeci de simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova au protestat astăzi, 6 octombrie, în faţa sediului Curţii Constituţionale, cerând demisia preşedintelui Alexandru Tănase. Manifestanţii sunt nemulţumiţi de decizia Curţii Constituţionale de modificare a Constituţiei pentru a reveni la alegerea directă a şefului statului. PCRM îndeamnă cetăţenii să boicoteze alegerile prezidenţiale din 30 octombrie, motivând că „doar astfel se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate care vor aduce la putere forţe capabile să schimbe starea de lucruri din ţară”, transmite IPN.
Deputatele comuniste Inna Şupac şi Elena Bodnarenco au depus un proiect de document la Curtea Constituţională prin care formaţiunea comuniştilor propune modificarea Constituţiei, astfel încât hotărârile Curţii Constituţionale să devină definitive numai după aprobarea acestora de către majoritatea parlamentară constituţională – de nu mai puţin de 2/3 din deputaţii aleşi.
„Să nu lăsăm câţiva judecători, care sunt şi cetăţeni ai altui stat, să decidă ce trebuie să facă Parlamentul Republicii Moldova şi cetăţenii. Pentru ca această iniţiativă legislativă să fie înregistrată avem nevoie de semnături. De aceea, azi voi face demersuri la toate fracţiunile parlamentare şi sperăm ca cei care sunt capabili încă să lupte împotriva regimului oligarhic să semneze această iniţiativă”, a spus Inna Şupac.
Totodată, a fost înregistrată şi o sesizare de demisie din funcţie a preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase pe motivul implicării acestuia în politică prin declaraţiile sale. „Avem mai multe dovezi că Alexandru Tănase face mai multe acţiuni şi declaraţii politice incompatibile cu statutul său actual şi aşteptăm din partea judecătorilor Curţii un răspuns. Am trimis sesizarea pe numele tuturor judecătorilor în afară de Alexandru Tănase. În calitate de propunere, judecătorilor le sugerăm să analizeze demisia lui Tănase într-o şedinţă specială a Curţii şi am înaintat şi un proiect de decizie similar cu cel când a fost demis din funcţie fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, din aceleaşi considerente”, a mai adăugat deputata.
Cealaltă deputată, Elena Bodnarenco, a spus că decizia de modificare a Constituţiei prin care s-a revenit la alegerea directă a preşedintelui a creat un precedent neaşteptat. Republica Moldova este condusă de o grupare criminală, care vrea să acapareze şi cea de-a treia forţă din stat – cea de şef al statului şi de aceea s-a făcut modificarea Constituţiei, iar Curtea Constituţională favorizează acest lucru, a mai spus parlamentara.