Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, califică drept atacuri inadmisibile la adresa Curții Constituționale deciziile de vineri ale Parlamentului de la Chișinău privind înlocuirea Domnicăi Manole cu Boris Lupașcu în funcția de judecător al Înaltei Instanțe. Oficialul spune că astfel de atentate la adresa independenței Curții Constituționale pun în pericol asistența macrofinanciară anunțată anterior de Uniunea Europeană, iar respectarea statului de drept este condiția zero impusă de UE relația cu Republica Moldova, notează IPN.
Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, spune că prin decizia de anulare a hotărârii în urma căreia Domnica Manole a devenit judecător la Curtea Constituțională este lovită independența Înaltei Instanțe. Mureșan spune că Uniunea Europeană nu va tolera niciodată astfel de abuzuri.
„Când un grup de deputați schimbă legi doar pentru a-și salva propriile fotolii parlamentare, aceasta se numește încălcare a statului de drept. Este inadmisibil ca un grup de parlamentari să atace instituții ale statului, să atace Curtea Constituțională doar fiindcă le este teamă de votul oamenilor”, a spus el în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Potrivit oficialului de la Bruxelles, prin astfel de acțiuni, majoritatea parlamentară de la Chișinău s-a discreditat complet și a pierdut încrederea partenerilor europeni. Motiv pentru care ar fi necesară organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.
„În momentul de față există două priorități în relația Uniunii Europene cu Republica Moldova, restabilirea statului de drept și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Nu aș fi spus de anticipate, dacă nu aș fi văzut clar ce se întâmplă în Republica Moldova. Nu există un Guvern care să se bazeze pe o majoritate parlamentară transparentă, funcțională, un Guvern care să fie credibil în fața Uniunii Europene”, a spus europarlamentarul român.
Potrivit lui Mureșan, abuzurile comise în ultima perioadă de majoritatea PSRM-Șor pun în pericol asistența financiară pe care Uniunea Europeană este gata s-o ofere Republicii Moldova.
„Toată cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova se bazează pe respectarea valorilor europene, iar statul de drept este una din aceste valori. În momentul în care câțiva oameni atacă statul de drept, aceștia pun în pericol toate beneficiile pe care Uniunea Europeană dorește să le acorde cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv, pentru acordarea asistenței macofinanciare, respectarea statului de drept este o condiție”, a spus Siegfried Mureșan.
Vineri, Parlamentul de la Chișinău și-a anulat propria hotărâre din 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale. În aceeași zi, cu votul majorității PSRM-Șor, judecător la Curte a fost numit Boris Lupașcu.
Siegfried Mureșan este președintele delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de asociere UE - Republica Moldova.