Siegfried Mureşan consideră necesară desemnarea unui înalt reprezentant UE pentru Moldova

Europarlamentarul Siegfried Mureşan consideră că este necesară desemnarea unui înalt reprezentant din partea UE care să păstreze permanent dialogul cu autorităţile de la Chişinău pentru gestionarea parcursului european al Republicii Moldova, transmite IPN.

„Susţin şi doresc să lansez în dezbaterea publică în România, dar şi la Bruxelles, următoarea idee: cred că Uniunea Europeană are nevoie să desemneze câte un înalt reprezentant pentru fiecare zonă de conflict sau în fiecare stat care este, la momentul actual, de importanţă strategică sau în care au loc o serie de evenimente care necesită o atenţie sporită din partea UE. Unul dintre aceste state este Republica Moldova, unde este o lungă perioadă de instabilitate politică”, a spus europarlamentarul citat de Agenţia românească de presă Agerpres.

Eurodeputatul a adăugat că, în opinia sa, în UE, există o ruptură la nivelul tehnic între diplomaţii care monitorizează situaţia în state precum Republica Moldova, dar nu au putere de decizie şi nu au acces şi influenţă politică asupra factorilor de decizie din acele ţări la nivelul cel mai înalt.

„Pur şi simplu, nu este nici uman, nici instituţional posibil ca o singură persoană să acorde zilnic atenţie sporită asupra a 20 de ţări, 20 de conflicte. Situaţia din Republica Moldova, situaţia din Macedonia, unde a fost nevoie europeană pentru organizarea unor noi alegeri. Vedem escaladarea conflictului din Nagorno-Karabah, nu mai vorbesc de situaţia din Ucraina, Crimeea”, a afirmat Mureşan.

El a adăugat că sunt situaţii în care, dacă reacţionezi cu 24 de ore prea târziu, rişti ca multe lucruri să fie deja pierdute şi că Moldova are nevoie şi acum de un înalt reprezentant, pentru implementarea Acordului de Asociere la UE. „În momentul în care, de exemplu, actualul Guvern din Republica Moldova nu-şi îndeplineşte angajamentele, în momentul în care este discrepanţă între declaraţiile de intenţie şi ceea ce se implementează într-adevăr, acest înalt reprezentant să amintească zilnic Guvernului care sunt obligaţiile sale, care sunt angajamentele pe care şi le-a asumat faţă de UE şi să vegheze că aceste angajamente sunt îndeplinite”, a subliniat europarlamentarul.

Potrivit lui, o astfel de numire ar putea fi făcută de preşedintele Comisiei Europene, fiind de părere că este nevoie de un înalt reprezentant în Ucraina, Crimeea, Moldova şi Macedonia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.