Europarlamentarul român Siegfrid Mureșan recomandă autorităților de la Chișinău să pregătească cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul spune că în contextul invaziei ruse din Ucraina, comunitatea europeană a înțeles cât de importantă este securizarea vecinătății imediate a blocului comunitar. Mureșan spune că deși este o cale lungă până la aderare, demersurile trebuie începute acum, notează IPN.
Europarlamentarul român spune că rezoluția Parlamentului European prin care recomandă Comisiei Europene să examineze cererea de aderare a Ucrainei este un semnal clar pentru poporul ucrainean că țara are perspective europene. Mureșan spune că Republica Moldova trebuie să urmeze calea Ucrainei și să vină cu un demers similar.
„Cererea de aderare trebuie bine pregătită, dar ea trebuie depusă cât de curând. Situația în vecinătatea estică a Uniunii Europene s-a schimbat fundamental, s-a schimbat și situația pentru Republica Moldova. Oamenii pot trăi în siguranță în interiorul granițelor Uniunii Europene, doar dacă țările din vecinătatea imediată a Uniunii Europene sunt, de asemenea, sigure, stabile și dacă este pace. A apăra vecinătatea imediată înseamnă a apăra Uniunea Europeană. După această invazie în Ucraina, lumea începe să înțeleagă. Eu le spun colegilor din Parlamentul European că Republica Moldova este pentru securitatea Uniunii Europene la fel de importantă ca Ucraina. De aceea, tot ce oferă Uniunea Europeană Ucrainei acum, trebuie oferit și Republicii Moldova”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
Oficialul european a menționat că negocierile de aderare sunt îndelungate și anevoioase, dar asta nu ar trebui să descurajeze Republica Moldova să depună cererea pentru a obține statutul de candidat la aderare.
„Trebuie începute demersurile. Va fi un drum pe care, atât pe partea moldovenească, cât și pe cea europeană, va trebui să muncim intens, dar trebuie să începem. Uniunea Europeană a spus Ucrainei că este binevenită, la fel trebuie să găsim un moment propice și să spunem acest lucru și Republicii Moldova. Ucraina a depus deja această cerere, ea este analizată de Comisia Europeană, după care Ucraina poate deveni țară candidat și, ulterior, începem negocierile de aderare, capitol cu capitol. Semnalul dat ieri de Parlamentul European este că Ucraina are perspectivă europeană. Dacă această întrebare va fi pusă în Parlamentul European de către Republica Moldova, răspunsul va fi, de asemenea, pozitiv”, a spus europarlamentarul român.
Ieri și partidul de guvernământ „Georgian Dream” din Georgia a anunțat că țara va depune „imediat” o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Președintele partidului politic „Georgian Dream”, Irakli Kobakhidze, a făcut un apel către instituțiile europene să examineze de urgență cererea și să ia decizia de a acorda Georgiei statutul de candidat oficial la aderare.