Sic!: Președintele Dodon versus statistica, Partea III

Criticând DCFTA și justificând sancțiunile comerciale impuse de Rusia, președintele Igor Dodon citează îngrijorările Moscovei cum că Moldova va importa fără taxe produse din UE și le va re-exporta, tot fără taxe, în Rusia: „Argumentele partenerilor noștri din Rusia sunt următoarele: atât timp cât pentru aceste categorii de produse avem liber schimb cu Uniunea Europeană, există riscul re-exporturilor acestor produse europene prin Moldova”. Autorii unui nou articol Sic! menționează că adevărul e că Moscova a introdus mai multe măsuri restrictive, dintre care majoritatea erau justificate oficial prin considerente sanitare. O singură măsură – introducerea taxelor vamale pentru mărfurile moldovenești – poate fi legată de pericolul re-exporturilor, transmite IPN.

În articol se spune că din punct de vedere juridic, măsurile luate de ruși sunt nejustificate. Acordul de Comerț Liber al CSI prevede anumite măsuri de protecție. Însă nici la semnarea DCFTA și nici după asta nu au existat motive pentru ca Rusia să aplice măsuri tarifare. Autorii susțin că e adevărat că re-exporturile moldovenești au o pondere considerabilă în totalul exporturilor, mai ales spre Rusia, procentual. Pe de altă parte, aceste cifre sunt nesemnificative din perspectiva comerțului extern al rușilor. Pentru comparație, în 2016, totalul exporturilor moldovenești în Rusia a fost de 233 de milioane de dolari – cifră care include atât re-exporturile, cât și mărfurile autohtone de la noi. În același an, Rusia a importat mărfuri în valoare de peste 182 de miliarde de dolari. Adică Moldova a reprezentat doar 1/772 din importurile rusești în 2016.


În total, re-exporturile moldovenești din 2016 au ajuns la cifra de 694,4 milioane de dolari. Din acestea însă, doar 162 de milioane au mers în CSI. Majoritatea re-exporturilor moldovenești, de fapt, oricum merg în UE – 463 de milioane. Așadar, potrivit autorilor articolului, pericolul re-exportului produselor europene către Rusia via Moldova a fost exagerat.


În articol se mai spune că și prognoza sau temerea lui Igor Dodon și a Moscovei că Moldova va fi invadată de mărfuri europene din cauza DCFTA, mărfuri care apoi ar putea ajunge în Rusia, s-a dovedit a fi nejustificată. Ca volum fizic, importurile moldovenești din UE au crescut nesemnificativ, cu doar 3,1%. Mai mult, ele au scăzut considerabil ca valoare – de la 2,56 miliarde (2014) la 1,97 miliarde de dolari (2016).

Astfel, prevederile Acordului de Comerț Liber al CSI care permit majorarea tarifelor vamale nu se aplică: în Moldova nu au crescut brusc importurile din UE, iar exporturile spre Rusia și CSI sunt în scădere. În articol se menționează că măsurile Moscovei nu sunt justificate nici chiar dacă sunt apreciate ca preventive. Nu toți exportatorii din Moldova sunt de rea-credință. Rusia ar putea simplu să aplice taxe vamale potrivit țării de origine inițiale: dacă o firmă din Chișinău exportă în Rusia medicamente italiene, rușii ar putea să aplice taxa vamală strict pe acel produs.

Chiar dacă sunt exportatori care trișează și nu indică țara de origine a produselor pe care le trimit în Rusia, spun autorii articolului, asta se poate rezolva printr-o colaborare mai strânsă a structurilor vamale din cele două țări, și nu prin pedepsirea tuturor exportatorilor. Ba mai mult, DCFTA-ul, de care aparent se teme Moscova, are și o componentă care privește reforma vămii. Adică implementarea pe deplin a acestui acord tocmai că ar putea să reducă cazurile de re-export ascuns, ceea ce ar fi și spre avantajul Rusiei. Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.