Sic! Oamenii pleacă, primăriile rămân

Nu se cunoaște numărul real de locuitori din comunele Moldovei. Recensământul pentru care cetăţenii au achitat 80 de milioane de lei acum trei ani a eșuat. Guvernul nu e în stare să publice datele acestuia. Autorii unui articol de pe sic.md au decis să afle cât de depopulate sunt, de fapt, satele, transmite IPN.




Autorii articolului susţin că dimensiunea depopulării rurale a fost arătată de alegerile locale din 2015. De exemplu, în comuna Otac din raionul Rezina primarul a fost ales cu voturile a 174 de locuitori. În comuna Cogâlniceni din același raion, pentru victoria la alegeri au fost suficiente 167 de voturi. În Marianca de Jos, Ștefan Vodă, câștigătorul a acumulat 151 de voturi, în Alava, Ștefan Vodă –  132 de voturi, iar în comuna Salcia din Taraclia, primarul a fost ales din primul tur cu 81 de voturi. În Salcia, fiecare al 15-lea alegător a devenit consilier local.

În același articol, autorii au încercat să afle cât costă Republica Moldova primăriile. „Multe comune nu adună suficiente impozite nici măcar pentru salariile angajaților primăriei. Costurile administrative per rezident pot fi de 3-5 ori mai mari la primării cu mai puțin de 1500 de locuitori decât media. Astfel într-un studiu publicat în 2009 Expert-Grup a calculat costurile administrative per rezident în dependență de numărul locuitorilor într-o comună. Pentru comunele cu mai puțin de 1500 de locuitori costurile administrative erau în medie de 227 de lei, pentru comunele cu 1500-3000 de locuitori aceste costuri erau de 142 de lei, iar pentru comunele mai mari de 3000 de locuitori se cheltuia sub 90 de lei per rezident”, spun autorii.

Potrivit lor, recomandarea europeană este ca primăriile să deservească cel puțin 4500 de persoane, iar media populației unităților administrative de gradul I în UE e de peste cinci mii de persoane. „Între timp, noi achităm din taxele noastre primării ineficiente și guvernări care nu se țin de cuvânt”, sunt de părere autorii.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.