Sic! Igor Dodon a avut declaraţii oscilante în ultimii doi ani referitor la Acordul de Asociere

Liderul socialiştilor Igor Dodon a avut declaraţii oscilante în ultimii doi ani cu referire la Acordul de Asociere pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană, notează autorii unui articol scris în cadrul proiectului Sic! Potrivit lor, „de la declaraţii ostile acum doi ani faţă de Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, liderul socialist a revenit la sentimente mai bune în timpul campaniei electorale, ca după alegeri, proaspătul preşedinte să reia tonul agresiv prin care s-a remarcat la început”.

Autorii susţin că din 2014 şi până în vara acestui an, Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon a organizat mai multe acţiuni, inclusiv de protest, precum şi conferinţe şi mese rotunde în care socialiştii se pronunţau deschis pentru anularea Acordului de Asociere şi încercau să scoată în evidenţă deficienţele implementării documentului. „Până aici e clară poziţia socialistului. Chiar şi aşa, analizând în profunzime articolele, putem deduce că şi în interiorul acestei perioade, Igor Dodon evoluează de la denunţare, în 2014, până la necesitatea revizuirii Acordului de Asociere în 2016”, se spune în materialul Sic!

În campania pentru alegerile prezidenţiale, Igor Dodon a revenit la „sentimente mai bune” în cea ce priveşte Acordul de Asociere la blocul comunitar. În cadrul unei dezbateri la postul public de televiziune, înaintea turului doi de scrutin, candidatul socialist a declarat că pledează pentru relaţii bune cu UE şi a infirmat faptul că ar dori să anuleze acordul. Igor Dodon a mai spus, în concluzie, că „în relaţiile cu UE, regimul liberalizat de vize rămâne intact. Rămân relaţii bune, parteneriate, dar trebuie să rezolvăm problema cu comerţul, în urma unor negocieri”.

În articol se mai spune că, tot în campania electorală, Igor Dodon „a lăsat-o mai moale” şi cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică, teză pe care a promovat-o insistent în mai toate declaraţiile sale publice. Mai mult, în cadrul unei dezbateri electorale, liderul PSRM lasă de înţeles că după alegerea sa în funcţia de preşedinte va lăsa acest deziderat în grija Partidului Socialiştilor.

„Deşi nu a fost confirmat oficial şi în pofida faptului că victoria sa în alegerile din 13 noiembrie este contestată, proaspăt ales preşedinte, Igor Dodon a oferit primele interviuri în presa din Federaţia Rusă, în care socialistul s-a sucit din nou. Într-un interviu apărut la 14 noiembrie pentru publicaţia moscovită Izvestia.ru, Igor Dodon afirmă iarăşi că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este „o mare greşeală” şi că îşi propune abolirea documentului”, notează autorii articolului publicat pe sic.md.

În acelaşi interviu, Igor Dodon s-a declarat un susţinător al ideii de aderare la Uniunea Eurasiatică. El a mai menţionat că prerogativele de care dispune preşedintele ţării îi permit să semneze pentru început un memorandum şi a anunţat că ar putea veni cu o astfel de iniţiativă. Această declaraţie vine oarecum în contrasens cu ideile exprimate de Igor Dodon în cadrul dezbaterii de la ProTV Chişinău precum că, dacă va fi ales, va un preşedinte al tuturor şi că de integrarea eurasiatică se va ocupa mai departe Partidul Socialiştilor.

În concluzie, autorii articolului spun că acesta este un exemplu de discurs politic oportunist, folosit cu pricepere de un politician cu experienţă cum este Igor Dodon şi rămâne de urmărit şi în continuare în ce direcţie se va îndrepta socialistul din noua postură de şef al statului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.