Președintele Igor Dodon a anunțat că a găsit soluția pentru a deturna planul democraților de a introduce sistemul de vot uninominal și a propus în schimb un sistem electoral mixt. Autorii unui nou articol Sic! fac referire la mai multe neconcordanțe în declarațiile președintelui, printre care faptul că acesta își dorește un parlament de 71 de deputați, însă dintre care 51 să fie aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții uninominale. „Matematica sa e la fel de convingătoare ca și restul argumentelor”, spun autorii articolului.
În articol se menționează că presa a mai observat și alte inconsistențe din propunerea președintelui. Spre exemplu, Igor Dodon propune ca studenții să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza unui certificat eliberat de instituția de învățământ. Totuși, în 2015, când PLDM și PL propuseseră o inițiativă care ar fi oferit studenților exact acest lucru, anume socialiștii lui Igor Dodon și comuniștii au votat împotriva includerii subiectului pe ordinea de zi.
O discrepanță și mai mare, menționată de autorii articolului, e faptul că, în pofida opoziției pretinse față de democrați, propunerea lui Dodon o copiază în linii mari pe cea propusă de Vlad Plahotniuc în Parlament în 2013.Unica diferență e că sistemul mixt al lui Dodon alocă niște circumscripții pentru diasporă și regiunea transnistreană.
Autorii articolului menționează că PDM a demonstrat în repetate rânduri că se bucură de un succes mai mare la nivel local, decât național. Iar sistemul lui Dodon, chiar dacă e „doar” unul mixt, le oferă democraților un avantaj considerabil față de sistemul actual. Totuși, președintele, după ce enumeră aceste argumente împotriva sistemului uninominal, pe care îl numește „o crimă împotriva sistemului democratic din Republica Moldova”, se preface că ele nu se aplică, cel puțin în proporție de 50%, și sistemului mixt.
În articol se mai spune că Igor Dodon este la fel de neconvingător ca de obicei – fie că e vorba de Uniunea Europeană sau de cea Vamală, de relațiile cu România, sau opoziția față de Vladimir Plahotniuc, al cărui nume a cam încetat să-l rostească după ce a devenit președinte. Iar sistemul mixt, juma-juma, nici-nici, e o ilustrație perfectă a stilului său de a sta cu un picior într-o barcă și celălalt în alta. Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md.
Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.