SIC!: A fost Leancă încurajat de Vest să accepte „oferta interesantă” a lui Plahotniuc?

„Iurie Leancă a declarat că anume europenii l-ar fi rugat să accepte ceea ce a catalogat drept o „ofertă foarte interesantă” din partea lui Vlad Plahotniuc. Controversat. Dar adevărat?”, notează proiectul sic! într-un nou articol, citat de IPN. Autorii articolului menţionează că „avem o relaţie vădit bună dintre Leancă şi Vest, cel puţin în trecut; o relaţie tacit bună între Plahotniuc şi Vest; şi o relaţie bună în practică dintre Plahotniuc şi Leancă, în pofida unor tentative timide ale ultimului de a se distanţa declarativ de primul”.

Autorii amintesc că după o lungă perioadă de pasivitate, Iurie Leancă a reapărut pe scena politică moldovenească pentru a anunţa că PPEM se va alătura coaliţiei de guvernare. Declaraţia sa nu a făcut decât să confirme pentru mulţi acuzaţiile că fostul premier ar fi în buzunarul lui Vlad Plahotniuc. Voci disidente au apărut chiar şi în interiorul partidului. Candidatul PPEM la primăria Chişinăului, Oazu Nantoi, s-a declarat ferm împotriva acestei decizii, acuzându-l pe Leancă de o cârdăşie cu Plahotniuc. Explicaţia lui Leancă a fost simplă şi de aşteptat: „Partenerii europeni mi-au cerut mie şi colegilor mei să ne implicăm ceva mai puternic în această idee de parcurs european”.

În articol se menţionează că liderul PPEM pare să se fi bucurat de susţinere reală din partea Vestului cât timp a fost ministru de externe, apoi premier. Cât ţine de Vlad Plahotniuc, deşi acuzat continuu că ar fi cel mai mare oligarh din ţară şi ar fi vinovat de toate relele, există mai multe indicii că vicepreşedintele PDM e cel puţin tolerat în Vest.

Cât ţine de relaţia dintre Plahotniuc şi Leancă, autorii articolului menţionează că nu se poate şti sigur ce este între Iurie Leancă şi Vlad Plahotniuc sau cât de apropiată e relaţia lor, dar poate fi observat că, în practică, ambii au o relaţie bună cu Vestul (SUA, UE, FMI). „Plahotniuc e mai degrabă tolerat şi preferat ca răul cel mai mic, pentru a preveni o guvernare pro-rusă, pe când Leancă părea să se bucure de popularitate şi sprijin real. În acest context, anunţul că PPEM se alătură coaliţiei de guvernare şi că Moldova a obţinut un nou acord cu FMI ar putea să nu fie o simplă coincidenţă. Însuşi fostul premier a explicat faptul că nu a susţinut moţiunea de cenzură împotriva guvernului Filip anume referindu-se la înţelegerea cu FMI”.

Autorii afirmă că ultima dată când Leancă şi Plahotniuc au fost membri ai aceleiaşi coaliţii de guvernare, lucrurile păreau să meargă bine şi paşnic atât pentru vicepreşedintele PDM, cât şi din perspectivă vestică. În opinia autorilor, reeditarea vechii formule nu pare o idee proastă, cel puţin în ochii Vestului. Pe de o parte îl ai pe cel mai influent om din ţară, iar pe de altă parte, ai un om cu care ai colaborat eficient anterior şi în care ai încredere. Într-o înţelegere dintre coaliţia de guvernare condusă de Plahotniuc şi partenerii de dezvoltare, cooptarea lui Iurie Leancă drept garanţie a direcţiei pro-europene este o soluţie acceptabilă pentru ambele părţi.

La fel, în opinia autorilor, nu este exclus că vesticii îl văd pe fostul premier ca un fel de inside man în actuala coaliţie, în timp ce Plahotniuc vede exact opusul: Leancă drept un insider în cercurile diplomatice vestice. „Astfel, observăm că toate indiciile analizate arată spre faptul că liderul PPEM a spus probabil adevărul când a declarat că decizia de a colabora cu actuala guvernare a fost încurajată de partenerii europeni”, a mai spun autorii articolului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md. Sic.md este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.