Și deputata Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară, după ce, în aceeași zi, i-a fost ridicată și colegului ei, Ilan Șor. Deputații au dat curs celor două demersuri ale procurorului general interimar, Dumitru Robu, transmite IPN.
La fel ca și Ilan Șor, Marina Tauber este bănuită de spălare de bani și de escrocherie. Potrivit lui Dumitru Robu, membrii grupului criminal organizat condus de către Ilan Șor, fiind asistați în activitatea lor infracțională de alte persoane, inclusiv Marina Tauber, au obținut, utilizat și integrat mijloace financiare obținute fraudulos pentru a-și spori proprietățile pe teritoriul Republicii Moldova și în alte state, iar povara responsabilității financiare a fost pusă pe seama bugetului public național.
În luarea sa de cuvânt, Marina Tauber a declarat că ceea ce s-a întâmplat în 2014 a fost cea mai cinică infracțiune la nivel de stat, pentru care trebuie să poarte răspundere penală toți cei care a luat deciziile de a acorda Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank credite de urgență asigurate cu garanții de stat. „Am mai spus-o și o repet, nu am de gând să fug, deși poate ar fi trebuit s-o fac. Știu, sunt convinsă 100%, că dosarul e fabricat, iar învinuirile sunt lipsite de probe, însă nu vă voi face această plăcere de a mă vedea ciuruită în presă și blamată pentru că am decis să mă ascund. Nu mă voi ascunde, chiar dacă știu că asta ați așteptat. Voi înfrunta această nedreptate și voi ieși învingătoare”, a spus deputata.
Mai devreme deputații au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor. El este acuzat că, în prima jumătate a anului 2012, a decis crearea unui grup criminal organizat pentru a sustrage bani din sistemul bancar al Republicii Moldova pentru a finanța activități economice în țară și peste hotare. În cea de-a două cerere a procurorului general interimar se menționează căexistă bănuieli rezonabile că în perioada anilor 2012-2013, sub falsul pretext de a redresa situația de la Banca de Economii, Ilan Șor a sustras bani în proporții deosebit de mari de la BEM. Acesta ar fi creat aparența unor investigații în activitatea BEM, de fapt ar fi pus la cale un plan infracțional potrivit căruia o companie nerezidentă urma să răscumpere de la BEM o parte din așa-numitele credite neperformante. Atât Ilan Șor, cât și alte persoane au folosit banii pentru a procura proprietăți în țară și peste hotare, iar povara a fost pusă pe seama bugetului public național.