Guvernul a aprobat și a înaintat spre ratificare Parlamentului Protocolul adițional Nagoya – Kuala-Lumpur privind răspunderea și repararea prejudiciului la Protocolul de la Cartagena privind biosecuritatea, transmite IPN.
Protocolul de la Cartagena a fost adoptat la 29 ianuarie 2000 în calitate de acord adiţional la Convenţia internațională privind diversitatea biologică şi a intrat în vigoare la 11 septembrie 2003. El reprezintă un acord multilateral de protecţie a mediului, care contribuie la transferul, manevrarea şi utilizarea în siguranţă a organismelor vii modificate, care pot avea efecte adverse asupra diversităţii biologice, luând în considerare şi riscurile pentru sănătatea umană şi acordând o atenţie deosebită deplasărilor transfrontaliere.
Protocolul adiţional privind răspunderea şi repararea daunelor a fost semnat la Sediul ONU din New York, în cadrul celei de a 19-a Sesiuni a Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă. Republica Moldova a semnat pe data de 25 ianuarie 2012 Protocolul adiţional, fiind cea de-a 39-a parte semnatară. Protocolul adiţional Nagoya-Kuala Lumpur reprezintă concretizarea prevederilor articolului 27 din Protocolul de la Cartagena, care a introdus obligația părților de a iniţia un proces de elaborare a unor norme şi proceduri internaţionale în domeniul răspunderii şi reparării prejudiciului, rezultat din mişcarea transfrontalieră a organismelor modificate genetic.
Protocolul adiţional este primul acord multilateral de mediu care definește „prejudiciul asupra biodiversităţii” ca un efect advers asupra conservării şi utilizării durabile a diversităţii biologice, luând în considerare şi riscurile asupra sănătăţii umane. De asemenea, sunt definite măsurile reparatorii: cum, când şi cine trebuie să ia măsuri în eventualitatea unui prejudiciu sau în cazul unei ameninţări iminente de producere a unui prejudiciu.