Creştinii ortodocşi îi prăznuiesc vineri, 3 iunie pe Sfinţii Constantin şi Elena, consideraţi ocrotitori ai familiei. Persoanele care poartă prenumele de Constantin sau Elena şi cei care prăznuiesc hramul casei în această zi merg la biserică şi se roagă pentru familiile lor, transmite IPN.
Constantin cel Mare a fost primul împărat creştin şi a trăit în secolul 3-4 după Hristos. În anul 313 acesta a emis Edictul de la Milano, prin care creştinismul ajunge sa fie recunoscut de stat.
Împăratul Constantin a fost cel care a convocat primul Sinod Ecumenic la Niceea, unde au luat parte 318 preoţi. Atunci au fost alcătuite primele şapte articole ale Simbolului de credinţă, a fost fixată data Paştilor şi s-au dat 20 de canoane privind disciplina bisericească.
De asemenea, Împăratul Constantin cu mama sa, Elena, au iniţiat lucrările de căutare a Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Crucea a fost găsită pe Golgota, după moartea Împăratului Constantin, în 337 după Hristos.
Mai mulţi cercetători sunt de părere că deciziile împăratului, favorabile creştinismului, s-au datorat în special mamei sale, împărăteasa Elena, care, s-a aflat mereu în umbra fiului său, Constantin.
În Republica Moldova, peste 29 de mii de persoane poartă prenumele de Constantin, iar peste 100 de mii de persoane se numesc Elena. Numele Constantin este de origine latina şi vine de la „constant”, „ferm”. Elena se traduce din greacă ca „făclie”, „foc sacru”, „lumina arzătoare a soarelui”.