Specialiştii recomandă părinţilor să educe copiii gemeni conform caracterului individual al fiecăruia, chiar dacă aceştia seamănă la exterior. Despre cum trebuie să fie educaţi gemenii s-a discutat la un workshop organizat de către Direcţia generală educaţie, tineret şi sport. Atelierul s-a desfăşurat la Grădiniţa numărul 225 din sectorul Ciocana, la care au participat peste 70 de părinţi, transmite IPN.
Elena Buşilo, specialist principal la DGETS, a spus că această activitate este la a X-a ediţie şi face parte din proiectul social naţional de dezvoltare personală „Familia”, scopul căruia este de a-i forma tinerei generaţii un concept clar despre familie. „Ne-am propus să susţinem părinţii care au copii gemeni. În fiecare instituţie din Chişinău avem câte 13-14 familii de gemănări şi am desfăşurat un sondaj pentru a vedea care sunt întrebările la care părinţii doresc să afle un răspuns, pentru uşurarea educaţiei şi creşterii copiilor”, a spus specialistul.
Cele mai frecvente întrebări se referă la faptul dacă este sau nu benefică separarea copiilor la grădiniţă şi apoi la şcoală, cum să procedeze părinţii atunci când există concurenţă între copiii gemeni şi cum să procedeze atunci când un copil este mai activ ca celălalt. Directoarea Grădiniţei numărul 225, Ala Vasilache, pedagog, a menţionat că a observat că în cuplurile de gemeni întotdeauna copiii sunt foarte diferiţi, atât la caracter, cât şi la temperament. Pedagogul a recomandat părinţilor să comunice cât mai mult cu copiii, să le ofere aceeaşi dragoste şi niciodată să nu-i compare. „Copiii trebuie să fie egali. Nu trebuie impusă practica că unul este al mamei, iar altul al tatei. Părinţii trebuie să aibă în vizor ambii copii, să-i trateze egal”, a spus Ala Vasilache.
Unul dintre părinţi a povestit că are doi băieţi gemeni şi sunt foarte diferiţi. Acum, la vârsta de 3 ani, cea mai mare problemă este concurenţa. Copiii se întrec la toate, la scris, la desenat, la sport. Părintele a povestit că a aflat de la psiholog că părinţii trebuie să fie atenţi ca această concurenţă să nu fie în detrimentul copiilor, ci să-i ajute să persevereze pe ambii, încurajându-i corect în ceea ce fac. Un alt părinte cu gemeni a spus că unul dintre copii nu-i permite celuilalt să-şi formuleze gândurile, să-şi exprime propria opinie şi să acţioneze individual. Femeia a spus că deja se gândea să-i separe, la grădiniţă, apoi la şcoală.
Psihologul Natalia Oster a comunicat că pentru fiecare problemă în orice familie trebuie să existe comunicare, pentru a acţiona corect şi a nu le afecta individualitatea copiilor.