Sfaturi pentru a evita toxiinfecţiile

Ministerul Sănătăţii atenţionează că toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol pentru sănătate în această perioadă caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai mari de 25-30 de grade Celsius. Temperaturile ridicate ale mediului favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, în deosebi cele uşor alterabile de origine animală, cum ar fi produsele de carne, produsele lactate, peştele. Aceste microorganisme se dezvoltă în produsele alimentare care se păstrează şi se comercializează în condiţii insalubre şi cu încălcări a regimurilor termice de păstrare cum ar fi în străzi, pieţe improvizate şi alte locuri neautorizate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituţiei publice.

Analiza morbidităţii populaţiei Republicii Moldova prin toxiinfecţii alimentare, boli diareice acute, determinate de folosirea în consumul uman a produselor alimentare nesigure, denotă că în ultimii ani se atestă o creştere a morbidităţii sumare prin aceste maladii (2013 – 447,6 cazuri la 100 mii populaţie, 2014 – 486,8), fiind înregistrat şi un caz de deces. În anul 2014 s-a atestat majorarea numărului de cazuri de salmoneloză de 1,6 ori, toxiinfecţiilor alimentare cu etiologie determinată – cu 20,3%.

Cauzele principale, care au favorizat apariţia izbucnirilor de toxiinfecţii alimentare în anii precedenţi sunt folosirea la pregătirea alimentelor a materiei prime de origine animală infectate primar (ouă, carne de pasăre, de bovine şi porcine), procurarea produselor alimentare infectate primar din pieţe, locuri neautorizate, unităţi comerciale specializate, în cadrul cărora fiind constatată nerespectarea regulilor de igienă şi condiţiilor de comercializare şi păstrare a acestor produse; organizarea ceremoniilor la obiectivele de alimentaţie publică cu folosirea materiei prime de origine animală contaminată microbiologic; nerespectarea procesului tehnologic de pregătire şi păstrare a bucatelor etc.

În contextul celor expuse, Ministerul Sănătăţii atenţionează populaţia să respecte regulile de igienă şi curăţenie, să se spele pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar şi în timpul preparării lor, să dezinfecteze toate suprafeţele şi ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiţi. De asemenea, trebuie protejate bucătăria şi zonele de gătit împotriva insectelor, paraziţilor şi animalelor, să fie păstrate corect alimentele gătite şi cele crude, să fie respectate condiţiile şi temperaturile optimale în timpul preparării bucatelor, supele, ciorbele şi tocăniţele trebuie fierte pentru a ne asigura că au atins 70°C, când fierbeţi carnea asiguraţi-vă că zeama este limpede şi nu este de culoare roz. Reîncălziţi alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60°C.

Alimentele gătite nu trebuie lăsate la temperatura camerei mai mult de 2 ore. Nu trebuie păstrate alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider. Nu trebuie decongelate alimentele la temperatura camerei. Alegeţi alimente proaspete şi sănătoase, alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.