Șevciuk poate fi tras la răspundere pentru comiterea a cel puțin 3 infracțiuni, Promo-LEX

Fostul lider de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, poate fi tras la răspundere penală pentru comiterea a cel puțin trei infracțiuni, susțin experții Asociației Promo-LEX. Într-o analiză efectuată, aceștia menționează că Șevciuk ar putea fi cercetat pentru uzurparea puterii de stat, dar și pentru organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea. La fel, acesta ar putea fi cercetat și pentru acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale sau religioase, transmite IPN.

Potrivit Promo-LEX, există suspiciuni că Evghenii Șevciuk a realizat acțiuni de uzurpare a puterii de stat în perioada exercitării funcției de deputat în ,,Sovietul Suprem” de la Tiraspol, președinte al ,,Sovietului Suprem” și președinte al administrației de la Tiraspol. Contrar prevederilor din Constituția Republicii Moldova, acesta a avut un rol important în consolidarea și menținerea structurilor de-facto, în virtutea atribuțiilor de „președinte” al structurii nerecunoscute. În opinia experților asociației, contrar Constituției Republicii Moldova, acesta a exercitat atribuții statale în nume propriu, aducând atingere relațiilor sociale cu privire la suveranitatea națională, care aparține exclusiv poporului Republicii Moldova în sensul Constituției Republicii Moldova. Mai mult, nu este cert dacă Evghenii Șevciuk și Nina Ștanski ar deține cetățenia Republicii Moldova, fapt ce ar clarifica situația sub anumite aspecte.

În analiză se spune că în perioada realizării mandatului său de așa-zis președinte acesta a comis mai multe acțiuni care au adus prejudicii evidente drepturilor și intereselor persoanelor în mai multe cauze. „Putem puncta doar câteva din ce se poate incrimina fostului lider. Anume prin acțiunile sale și administrației pe care o conducea, cetățenii mai multor localități din stânga Nistrului nu au acces la aproximativ 6300 ha de terenuri agricole din raionul Dubăsari aflate în proprietatea lor. Acest fapt le cauzează anual prejudicii materiale semnificative, iar Guvernul Republicii Moldova este în situația de a aloca anual din fondul de rezervă sume mai mari de 10 milioane lei pentru compensații”, se mai spune în analiză.

Potrivit experților Promo-LEX, deși hărțuirea și persecutarea persoanelor care se asociază cu instituțiile de învățământ cu predare în grafia latină din stânga Nistrului este continuă din 2004, anume începând cu 2014, la indicația lui Evghenii Șevciuk au fost create alte impedimente acestor instituții. La indicația Ninei Ștanski și Șevciuk au fost închise conturile bancare ale instituțiilor de învățământ, au fost trimiși milițieni în incinta instituțiilor de învățământ și organizată reținerea ilegală a directorului liceului „Lucian Blaga”. La fel, au fost reținute salariile, confiscat automobilul, telefoanele, aparatele foto și ștampila instituției etc.

În analiză se mai spune că în perioada mandatului său, Evghenii Șevciuk a avut calitatea de conducător al pretinselor structuri militare. Acesta a participat la manifestații militare și la oricare alte tipuri de acțiuni cu caracter militar în regiune. În lumina prevederilor constituționale, armata din regiunea transnistreană și alte structuri de forță din regiune constituie formațiuni paramilitare neprevăzute de legislația Republicii Moldova. În perioada nominalizată, acesta nu doar a condus structurile paramilitare, dar și a avut un rol important în consolidarea acestora. Spre exemplu, în martie 2015, la inițiativa lui Evghenii Șevciuk, în cadrul „armatei transnistrene” a fost creată o formațiune militar-sportivă, cu destinație specială.

Experții precizează că, începând cu anul 1993, autoritățile constituționale au inițiat urmărirea penale împotriva unor reprezentanți ai „autorităților” transnistrene, acuzați de uzurparea funcțiilor oficiale de stat în cumul cu alte componențe de infracțiuni prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova. Însă aceste cazuri nu au avut un caracter transparent și consecvent, iar soarta lor nu este cunoscută opiniei publice. Persoanele care ar putea fi audiate în calitate de bănuiți, învinuiți sau martori circulă nestingherit pe teritoriul țării fără a fi citate pentru audieri sau aduse forțat în cazul eschivării.

În virtutea principiilor de drept internațional, Procuratura Republicii Moldova are obligația de a-l audia pe Evghenii Șevciuk și alți lideri din cadrul administrației separatiste. Misiunea urmăririi penale este de a strânge probele necesare cu privire la identificarea făptuitorilor și la stabilirea răspunderii acestora, pentru a se constata dacă este sau nu cazul sa se dispună trimiterea în judecata. În situația în care se va constata că Evghenii Șevciuk este victima unor acțiuni ilegale ale administrației actuale de-facto, comise în privința sa, Procuratura urmează să pornească o cauză penală cu recunoașterea acestuia în calitate de parte vătămată și aplicarea măsurilor de protecție, după caz. Aceasta nu exclude realizarea acțiunilor de urmărire penală în cadrul altor cauze unde Evghenii Șevciuk al putea avea altă calitate procesuală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.