Şevciuk nu are puterea de a realiza reintegrarea, studiu
Procesul de reglementare a conflictului transnistrean a primit în 2012 un impuls, odată cu alegerea unui nou lider la Tiraspol. Cu toate acestea, venirea lui Evghenii Şevciuk la putere nu ar trebui văzută ca o creştere semnificativă a şanselor de soluţionare a diferendului, cel puţin nu în viitorul apropiat. De această părere sunt Nicu Popescu şi Leonid Litra, autorii studiului „Transnistria: o reintegrare treptată”, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit experţilor, în decembrie 2011, politica transnistreană a suferit un şoc serios. Liderul autocrat al regiunii, Igor Smirnov, care a condus regiunea la secesiune la începutul anilor 1990, nici măcar n-a trecut în turul doi al aşa-ziselor alegeri prezidenţiale. Obosită de conducerea lui Smirnov, populaţia locală a votat cu o majoritate covârşitoare pentru Evghenii Şevciuk, un lider modern şi pragmatic.
Nicu Popescu şi Leonid Litra subliniază că, deşi Şevciuk este popular, sprijinul său se întemeiază pe capacitatea de a-şi onora promisiunile electorale de a aduce o schimbare în regiune. În primul său an la putere scopul principal al noului lider a fost de a-şi consolida autoritatea. El s-a grăbit să numească oameni de încredere în poziţii-cheie, le-a demis pe unele dintre cele mai loiale persoane lui Smirnov.
În opinia experţilor, confruntările interne cu scopul de a-şi lărgi puterea înseamnă că este puţin probabil ca Evghenii Şevciuk să întreprindă careva demersuri de proporţii pentru a soluţiona conflictul. Şevciuk, spun aceştia, nu a fost ales pentru a reintegra regiunea în Moldova şi nici nu are puterea de a face acest lucru, mai ales că nu este dispus să rişte să fie interpretat de către tradiţionalişti drept cineva care s-a vândut Republicii Moldova.
Pentru a-şi menţine autoritatea, Şevciuk are nevoie să vină rapid cu unele rezultate pentru populaţie. Acest fapt, notează Leonid Litra şi Nicu Popescu, îl arată deschis eforturilor de cooperare cu Republica Moldova. În prima lună la putere, Şevciuk a stabilit o bună relaţie personală de lucru cu premierul Vlad Filat, a reuşit să intensifice participarea regiunii transnistrene la consolidarea încrederii. Pe această linie se înscrie şi îmbunătăţirea dinamicii negocierilor de soluţionare a conflictului în formatul 5+2.
Potrivit experţilor, cu toate evoluţiile pozitive în soluţionarea conflictului, există temeri că trecerea la o mai bună cooperare va fi dificilă. Spaţiul de manevrară al lui Şevciuk este limitat. De asemenea, este puţin probabil că Moldova va renunţa la calea sa pentru a satisface cererile regiunii transnistrene.
Studiul „Transnistria: o reintegrare treptată” a fost publicat de IDIS „Viitorul” şi Consiliul European pentru Relaţii Externe, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova.