Curtea Constituţională a adoptat decizia de inadmisibilitate a sesizării pentru controlul constituţionalităţii a trei decrete ale preşedintelui Republicii Moldova privind desemnarea lui Ion Păduraru în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, privind revocarea acestui decret şi privind desemnarea lui Pavel Filip în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru. La originea cauzei se află sesizarea depusă la Curtea Constituţională de către deputaţii socialişti, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Curţii.
Autorii sesizării au solicitat anularea decretelor preşedintelui privind desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru, în temeiul motivelor precum că Parlamentul nu s-a exprimat prin vot privind învestirea/respingerea Guvernului Sturza, majoritatea parlamentară nu a fost constituită regulamentar, preşedintele a aplicat duble standarde de integritate la desemnarea/refuzul desemnării candidaţilor pentru funcţia de prim-ministru.
Curtea a reţinut că, în speţă, sesizarea vizează, în esenţă, încălcări ale procedurii prevăzute de Constituţie şi Regulamentul Parlamentului. Cu referire la pretinsele încălcări invocate în speţă, Curtea a constatat că autorii sesizării nu au argumentat incidenţa normelor constituţionale asupra actelor contestate.
Totodată, Curtea a menţionat că sesizarea depusă este abuzivă, deoarece fracţiunea PSRM a refuzat să participe la formarea Guvernului şi, anume datorită absenţei membrilor fracţiunii PSRM, a contribuit la lipsa cvorumului în Parlament la şedinţa pe care îşi întemeiază pretenţiile şi la eşuarea tentativei de învestire a Guvernului Sturza.
Pentru raţionamentele arătate, Curtea a conchis că sesizarea este vădit nefondată, formulată abuziv şi argumentată defectuos, motive pentru care a decis să o respingă ca fiind inadmisibilă.
Decizia Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.