Serviciul Vamal conduce topul instituțiilor din Moldova în care se plătește cel mai des mită. Pe locul doi este Centrul de Sănătate Publică. Topul este completat de instanțele de judecată și Poliție. Acestea sunt rezultatele sondajului național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova, prezentat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției și realizat de compania Date Inteligente, transmite IPN.
Într-o conferință de presă la IPN, vicedirectorul iData, Veronica Ateș, a declarat că rezultatele sondajului arată că cel mai mult agenții economici se confruntă cu corupția în procesele de achiziție publică (peste 31%), la obținerea licențelor, autorizațiilor și actelor permisive (peste 28%) sau în cursul operațiunilor de control exercitate de instituțiile de stat abilitate (peste 26%).
Potrivit sondajului, în acest an cel mai mult s-a plătit mită la Serviciul Vamal (aproximativ 27%) , urmat de Centrul de Sănătate Publică (24%), care a scăzut la capitolul corupție comparativ cu anul 2017 , când se afla pe locul 1, cu peste 31%. Și Poliției i-a crescut integritatea în acest an, plasându-se pe locul 3, cu peste 21%, față de 26% în 2017, când era pe locul 2 în topul instituțiilor corupte.
Totodată, Veronica Ateș a declarat că se observă un trend pozitiv. Sunt tot mai mulți agenți economici care conștientizează că nu e bine să dai mită. Dar în continuare există 10-15% respondenți pentru care a da și a lua mită este o normă, a ceva firesc. „Eu doar am ajutat”, sau „E doar un onorar!”, spun aceștia.
La întrebarea: „În ce măsură corupția împiedică dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova” , 14% dintre agenții economici chestionați în acest an au spus că „împiedică foarte mult”, față de aproximativ 27 % în 2017.
În concluzie, vicedirectorul iData, Veronica Ateș a declarat că agenții economici ar trebui să-și acorde mai mult timp pentru informare, documentare, elaborarea unor acte interne, ghiduri sau să participe la seminare. Lucrurile pot fi schimbate doar prin educație.
Sondajul național de evaluare a percepțiilor și experiențelor agenților economici privind corupția în Republica Moldova a fost realizat în perioada 27 iunie-2 august 2024, pe un eșantion de 530 de IMM-uri, cu o eroare de eșantionare de 4,2%.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.