Serviciul Vamal definitivează Strategia privind managementul riscurilor

Până la sfârşitul acestui an, Serviciul Vamal urmează să definitiveze proiectul Strategiei privind managementul riscurilor, devenind astfel prima autoritate din regiune care va dispune de un astfel de document. Subiectul a fost abordat la întrevederea directorului general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu şeful Oficiului EUBAM în Republica Moldova, Slawomir Pichor, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal se menţionează că respectiva strategie va asigura o gestionare mult mai eficientă a domeniului de prevenire şi combatere a fraudelor vamale şi, în consecinţă, colectarea integrală a plăţilor vamale la bugetul de stat.

În cadrul întrevederii s-a mai discutat despre implementarea controlului comun la frontiera moldo-ucraineană. Părţile au discutat despre etapa de realizare a proiectului privind organizarea controlului comun la postul vamal Palanca, precum şi despre posibilitatea extinderii acestei practici şi pentru alte posturi. Beneficiile implementării respectivului proiect constau în accelerarea traficului transfrontalier, sporirea transparenţei în procesul de control, precum şi diminuarea semnificativă a unor eventuale riscuri de corupţie.

Un alt subiect discutat în cadrul întrevederii l-a constituit iniţiativa Serviciului Vamal de reducere a duratei de deplasare a trenului de pe ruta Chişinău-Odessa de la 5 la 3 ore, care va fi realizată prin excluderea unor staţionări. În acest caz, controlul vamal va fi efectuat la destinaţie.

Vitalie Vrabie a menţionat că Serviciul Vamal depune toate eforturile pentru a-şi spori indicatorii de performanţă pe toate segmentele de responsabilitate. „Implementarea Acordului de Asociere cu UE şi, în particular a compartimentului ce vizează Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, ne impune noi rigori cărora trebuie să le corespundem, motiv pentru care trebuie să identificăm mecanisme viabile de eficientizare a activităţii, dar şi resursele necesare pentru accelerarea implementării acestora”, a notat Vitalie Vrabie.

La rândul său, Slawomir Pichor a declarat că evoluţiile înregistrate de Serviciul Vamal generează noi oportunităţi de atragere a fondurilor de finanţare astfel încât să fie realizate noi concepte de facilitare a comerţului şi de optimizare a activităţii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.