Serviciul Protecţie şi Pază de Stat consideră că angajaţii săi îşi fac datoria când interzic accesul jurnaliştilor la evenimente
Serviciul de Protecţie şi pază de Stat (SPP) consideră că declaraţia organizaţiilor de media vizavi de incidentul produs la 18 ianuarie curent, când garda de corp a preşedintelui le-a interzis jurnaliştilor de la două posturi TV şi o publicaţie accesul în incinta Palatului Naţional, s-au adeverit parţial, se arată în răspunsul SPP la o adresare a şase ONG-uri de media.
În răspuns se menţionează că SPP a examinat în cadrul unei anchete de serviciu declaraţia. După ce Şeful SPP Igor Bodorin susţine că argumentele s-au adeverit parţial, el menţionează că efectivul antrenat în măsurile de protecţie şi pază şi-a realizat doar atribuţiile funcţionale ce reies din prevederile legale.
Referindu-se la incidentul din 18 ianuarie, când a avut loc o serată de creaţie a umoristului Gheorghe Urschi, SPP susţine că echipa „Pro TV Chişinău” nu a respectat anumite proceduri.
În declaraţia ONG-urilor media se menţiona şi cazul când un jurnalist a fost agresat în timp ce filma la finele anului trecut inaugurarea „Bradului Ţării”. În această situaţie, SPP susţine că el a fost stopat pentru că nu avea semne distinctive că ar fi jurnalist.
În declaraţia făcută la finele lunii ianuarie de ONG-urile media se menţiona că „încălcând prevederile Legii presei şi depăşindu-şi atribuţiile, garda de corp a preşedintelui le-a interzis jurnaliştilor de la două posturi TV şi o publicaţie accesul în incinta Palatului Naţional, în pofida existenţei unui acord prealabil dintre jurnalişti şi organizatori privind reflectarea evenimentului. Jurnaliştii au fost siliţi sa şteargă cadrele filmate în afara Palatului Naţional, care conţineau imagini cu preşedintelui Voronin, se arată în declaraţie”. Semnatarii au făcut referire şi la un caz similar când un reporter a fost agresat de către agenţii din paza a preşedintelui în timp ce-l filma pe Vladimir Voronin la ceremonia de inaugurare a „Pomului Ţării”.
ONG-urile semnatare au cerut pedepsirea vinovaţilor în toate cazurile de agresare a jurnaliştilor, de violare a dreptului de obţinere şi difuzare a informaţiei, „care riscă să devină o practică obişnuită, zilnică în RM”.