Serviciul e-apostilă oferă accesibilitate şi transparenţă

Serviciul e-apostilă este un program reuşit, declară oficialii la un an de la lansare. Serviciul este accesibil şi transparent, a spus ministrul justiţiei,Oleg Efrim, la o conferinţă de presă, transmite IPN.

Şeful adjunct al Direcţiei e-Apostilă din cadrul Ministerului Justiţiei, Valeriu Frimu, a comunicat că, de la 1 octombrie 2013 până în 12 august anul curent, au fost aplicate circa 78 de mii de apostile, dintre care 1,5 mii online.

„Gradul de solicitare online a serviciului e-apostila este în continuă creştere. Din totalul apostilelor online, 1093 (72,56%) au fost aplicate în perioada iulie-august a acestui an. Dinamica este îmbucurătoare şi demonstrează că tot mai multă lumea află despre posibilitatea de a apostila actele prin internet”, a subliniat ministrul Oleg Efrim.

Odată cu lansarea e-apostila, au fost reduse termenele de prestare a serviciului şi tarifele. „Preţurile au scăzut esenţial, în unele cazuri chiar de trei ori. Dacă anterior cel mai rapid apostila se obţinea în 6 ore şi costa 400 de lei, acum aceasta poate fi obţinută în doar o oră, la preţul de 130 de lei”, a menţionat Oleg  Efrim.  Taxa pentru aplicarea apostilei în 5 zile este de 100 lei.

Diana Tacu, director adjunct al Serviciului Stare Civilă, a spus că oamenii mai opun rezistenţă acestui serviciu electronic din necunoaştere sau din frică de noutate. „Urmează ca în holul instituţiilor Stării Civile de pe teritoriul Republicii Moldova să fie amplasate mai multe terminale, iar pe ecranul acestora vor fi informaţii în plus referitor la solicitări de acte şi extrasele acestora”, a declarat Diana Tacu.

Victor Lutenco, şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, a spus că cererile  pentru apostilă vin în mare parte de peste hotare. „Peste 1000 din cererile aplicate online vin de peste hotare. Avem şi reacţii pozitive. Facilităm anumite tranzacţii necesare pentru siguranţa cetăţenilor noştri ca să recapete încrederea în sistemul Republicii Moldova”, a spus Victor Lutenco. Cele mai multe acte au fost apostilate pentru Italia (39 491 de apostile), Israel (7477), Bulgaria (6025), Spania (4857).

Aplicarea apostilei este solicitată pentru a atesta veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului sau, după caz, autenticitatea sigiliului şi a ştampilei de pe acest act.  Serviciului e-apostila a fost lansat la 12 august 2013. Astfel, Republica Moldova a devenit cea de-a 5-a ţară din lume și a 2-a ţară din Europa care dispune de un astfel de serviciu. Dosarul cu acte poate fi depus nu doar la Ministerul Justiţiei, dar și online, pe site-ul www.apostila.gov.md, sau la oficiile stării civile, misiunile diplomatice.

  • valeriu frimu despre serviciul e_apostila.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.