Serviciul de inspectori obștești pentru protecția piscicolă trebuie restabilit, asociații

Perioadele de prohibiție sezonieră trebuie diversificate în funcție de specia peștelui. De asemenea, este necesar să fie extinse drepturile inspectorilor piscicoli în ceea ce privește verificarea provenienței peștelui pescuit. Și rolul inspectorilor obștești trebuie să fie intensificat. Cu aceste recomandări vin asociațiile obștești „Ecospectrum” din Bender și „Eco-Tiras” din Chișinău, care au implementat timp de un an un proiect pentru evaluarea obștească a braconajului pe Nistru. În cadrul acestuia au fost depistate 363 de încălcări ale regulilor de pescuit și cazuri de braconaj pe Nistru, dintre care 148 – pe malul drept și 215 pe malul stâng.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele „Ecospectrum”, Ivan Ignatiev, a declarat că în cadrul proiectului au fost formulate mai multe recomandări, printre care și sporirea potențialului organizatoric al serviciilor de protecție piscicolă. O altă propunere este diferențierea amenzilor aplicate pentru braconaj în funcție de specia peștelui. De asemenea, experții consideră necesară intensificarea rolului consiliilor ihtiologice în deciziile agențiilor de mediu de pe ambele maluri ale fluviului, precum și dezvoltarea cooperării transfrontaliere cu Ucraina în protejarea resurselor piscicole.

În cadrul proiectului au avut loc și întruniri, printre care și o masă rotundă: „Monitorizarea obștească a braconajului pe Nistru ca una dintre modalitățile de conservare și restabilire a resursei piscicole ale Nistrului”. La eveniment au participat reprezentanți ai departamentelor de mediu, inspectoratelor piscicole, comunității științifice și ai asociațiilor de pescari amatori de pe ambele maluri ale Nistrului. S-au discutat aspectele ce țin de necesitatea armonizării regulamentelor de pescuit, unificării listelor cu speciile protejate de pești pe ambele maluri ale Nistrului, oportunitatea extinderii competențelor inspectoratelor în ceea ce privește efectuarea controalelor în locurile de r comercializare a peștilor. S-a remarcat, de asemenea, utilitatea măririi responsabilității pescarilor amatori la respectarea regulilor de pescuit și diferențierea amenzilor în cazul încălcării acestora.

Potrivit organizatorilor, participanții la masa rotundă au susținut propunerea de restabili serviciul de inspectori obștești pentru protecția piscicolă, precum și necesitatea intensificării monitoringului științific al populațiilor de pești prin reluarea practicii de pescuit de control în scopuri științifice etc.

Directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS din Moldova, doctorul în biologie Ilia Trombițchi, a menționat că este o oportunitate de a îmbunătăți situația la capitolul legislație în domeniul biodiversității. Astăzi în legislație nici nu există termenul de braconaj, deși se constată braconaj industrial în ceea ce ține de pește și cu acest „rău” este necesar ca autoritățile să lupte. În opinia expertului, și rolul inspectorilor obștești trebuie să fie intensificat.

Ilia Trombițchi a mai spus că informații mai detaliate despre activitățile proiectului și rezultatele acestora vor fi prezentate în cadrul meselor rotunde finale: „Cooperarea societății publice de pe ambele maluri ale Nistrului pentru conservarea și restabilirea resursei piscicole”. La Chișinău, acest eveniment va avea loc pe 19 mai, iar la Tiraspol – pe 26 mai.

Alexandru Moșu, ihtiopatolog „AcvaGenResurs”, a declarat că astfel de proiecte și astfel de acțiuni sunt extrem de importante pentru a opri jaful de pe râul Nistru. Potrivit lui, o problemă ține de proveniența peștelui în locurile de comercializare. Mai exact, dacă specialiștii și cercetătorii ar fi implicați, ei foarte ușor ar putea stabili unde a fost prins peștele din comerț.

Proiectul „Evaluarea obștească a braconajului pe Nistru” este realizat în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Durata acestuia este un an, iar scopul este de a implica societatea în procesul de monitorizare și reducerea impactului negativ al braconajului asupra resursei piscicole și biodiversității Nistrului.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.