Serviciu nou de asistenţă medicală telefonică în acordarea primului ajutor copiilor intoxicaţi

În primele trei luni de la lansarea Serviciului informaţional de toxicologie pediatrică din Republica Moldova „TOXAPEL”, aproape zilnic părinţii sună pentru consultaţii urgente. Potrivit şefei centrului, Ana Oglindă, cele mai frecvente apeluri au parvenit de la părinţii ai căror copii s-au intoxicat cu medicamente şi cu substanţe chimice de uz casnic.

Potrivit Anei Oglindă, în cele mai multe cazuri de intoxicaţii, primele minute sunt esenţiale pentru oferirea ajutorului, de aceea Serviciul TOXAPEL funcţionează 24 din 24 de ore şi poate fi accesat de la orice telefon, la numărul 022 555-220.

TOXAPEL a fost creat în 2013, pentru a consulta părinţii cum să acorde primul ajutor copiilor intoxicaţi, până la sosirea urgenţei sau până la prezentarea la spital, dar şi pentru cadrele medicale din republică, care au nevoie să se consulte asupra modului în care trebuie acordat primul ajutor unui copil intoxicat. Potrivit medicului Ana Oglindă, în fiecare zi, 1-5 copii intoxicaţi sunt examinaţi de către medici.

Medicul susţine că, atunci când un copil s-a intoxicat, esenţial este ca părinţii să cunoască denumirea cât mai exactă a substanţei toxice, pentru că astfel medicii consultanţi să poată oferi ajutorul prin telefon cât mai corect şi urgent. Baza de date a serviciului conţine aproximativ 4000 de înregistrări, fiind incluse toate substanţele medicamentoase, precum şi alte substanţe cu potenţial toxic utilizate în industrie şi în gospodărie.

TOXAPEL se află în incinta Institutului Mamei şi Copilului, secţia reanimare pediatrică şi toxicologie. La telefon răspund specialiştii instruiţi în domeniul intoxicaţiilor, medici de specialitate. TOXAPEL este rezultatul efortului consultanţilor Proiectului moldo-elveţian REPEMOL, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi specialişti de la Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

TOXAPEL poate fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.