Serviciile municipale nu fac progrese la instalarea coşurilor de gunoi pe străzile oraşului
Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, constată că serviciile municipale n-au făcut în ultima săptămână progrese referitor la instalarea coşurilor de gunoi pe străzile oraşului. Mai mult, unii funcţionari publici afirmă că nici nu este nevoie de a le instala, pentru că, dacă nu sunt furate, atunci sunt distruse în câteva zile.
Dacă şeful Direcţiei Transport şi Căi de Comunicaţii, Veaceslav Ţărnă afirmă că în majoritatea staţiilor de transport există urne de gunoi, deşeurile fiind evacuate de două ori pe zi, atunci şeful interimar al Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare Petru Gontea sune că pe străzi nu este nevoie de instalat coşuri de gunoi suplimentare.
Dorin Chirtoacă a menţionat însă că există nişte norme care trebuie să fie respectate. „Noi nu avem cum să cerem mai mari standarde din partea populaţiei, atâta timp cât noi înşine nu le respectăm”.
Veaceslav Ţărnă a menţionat că în cele 236 de staţii de aşteptare a transportului public în majoritatea cazurilor există câte două urne de gunoi. Există însă probleme legate de asigurarea staţiilor de transport mai îndepărtate de centrul oraşului, precum ar fi regiune Munceşti, strada Uzinelor etc. El spune că în aceste zone situaţia ar putea fi soluţionată către sărbătorile recente, când o bună parte din urnele din centrul capitalei vor fi schimbate pe unele noi, iar cele vechi vor fi reinstalate la periferiile oraşului. Asta pentru că nu se riscă instalarea de urne noi, care pot dispare în câteva zile.
Primarul a constatat în acest sens că este necesară implicarea mai fermă a inspectorilor de sector şi discuţiile cu cetăţenii pentru a-i determina să nu vandalizeze urnele. În replică, Veaceslav Ţărnă a menţionat că doar sudarea urnelor de pilonii din staţiile de transport public ar fi o ieşire din situaţie.
Petru Gontea a menţionat, totuşi, că ar fi nevoie de cca 1 mie de lăzi de gunoi pentru instalarea acestora la o distanţă de 40-50 de metri pe străzile oraşului. Preţul acestora însă este de 800 de lei, spune Gontea lăsând astfel să se înţeleagă că propune lăzi mari şi nu urne obişnuite, precum cele din staţiile de aşteptare a transportului.