Peste 125 de copii cu dizabilități din patru raioane, de pe ambele maluri ale Nistrului, şi din UTA Găgăuzia vor beneficia de servicii sociale la domiciliu şi vor avea şansa incluziunii sociale datorită unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de către Asociaţia Keystone Moldova, în parteneriat cu Alianța Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități şi Centrul de Reabilitare şi Consultanţă „OSORC”. Proiectul face posibilă înființarea a cinci echipe mobile şi a unui centru de zi, care vin să ajute familiile şi copiii cu dizabilități să rămână în familie şi să nu fie instituţionalizaţi.
Directorul executiv al Keystone Moldova, Ludmila Malcoci, a declarat pentru IPN că proiectul este o continuitate a altui proiect implementat de Keyston, cu finanțarea UE, în alte cinci raioane. Proiectul lansat miercuri, 18 ianuarie, la Chișinău se extinde în raioanele Căuşeni și Ştefan Vodă, în UTA Găgăuzia şi în două raioane din stânga Nistrului, Grigoriopol şi Slobozia.
„În timpul implementării serviciilor de echipă mobilă s-a constatat că acestea sunt durabile şi duc la prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități. Ba mai mult, sunt servicii de trei ori mai ieftine decât ar costa instituționalizarea şi menținerea în sistem a unui copil cu dizabilități. Sunt servicii care sunt acordate în localități izolate, unde serviciile sociale practic lipsesc”, a spus Ludmila Malcoci.
Aceasta a adăugat că rezultatele sunt foarte bune şi practic niciun copil din cei deserviți de echipele mobile nu au fost trimiși în instituții rezidențiale. Au reușit să fie înscriși la grădinițe şi școală şi au rezultate foarte bune. De serviciile echipelor mobile se beneficiază pe perioada a șase luni, după care există posibilitatea prelungirii acordării serviciului sau sunt selectate persoane noi care primesc ajutor. O echipă mobilă deservește în același timp 25 de persoane. Beneficiarii sunt selectați de asistenții sociali, care cunosc necesitățile fiecăruia în parte. Asemenea servicii sunt create deja în 19 raioane.
Nina Balica, şefa Serviciului social Echipă mobilă din raionul Ialoveni, a spus că serviciile acordate constau în evaluarea necesităților pentru fiecare beneficiar în parte. Din echipă face parte un kineto-terapeut, un psiholog, un logoped, iar în baza unui plan de lucru familiile sunt instruite cum pot să-şi ajute copilul să se încadreze în societate. Scopul principal este păstrarea copilului în familie şi dezvoltarea abilităților sociale.
Ekaterina Dorodnova, consilier în cadrul Delegației UE la Chişinău, a spus că prin proiectul respectiv Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea protecţiei sociale şi la asigurarea respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. Proiectul este parte a Programului „Măsuri de Consolidare a Încrederii”, care are scopul de a contribui la soluționarea pașnică a conflictului transnistrean şi de a promova consolidarea încrederii
Proiectului „Servicii sociale adresate persoanelor cu dizabilități pentru susținerea măsurilor de promovare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului” are un buget de 560 de mii de euro, dintre care 80% sunt bani oferiți de UE sub formă de grant, iar 20% reprezintă contribuția partenerilor de implementare şi a Swedish Development Partner (SOIR).
În perioada anilor 2012-2014, Keystone Moldova, cu sprijinul UE şi a Fundaţiei Soros Moldova, a susținut autorităţile locale din 16 raioane în vederea dezvoltării serviciilor de echipă mobilă. 15 servicii de echipă mobilă au fost acreditate şi acordă anual sprijin pentru mai mult de 600 de copii şi adulți cu dizabilități.